lakásfelújítás energetika korszerűsítés támogatás
Photo by Phil Hearing on Unsplash

Mit lehet kezdeni egy Kádár-kockával a felújítási pénzből?

A lakástulajdonosok 1 millió forint önerő mellett 7 millió forintból is korszerűsíthetik ingatlanjukat a július 1-jén indult Otthonfelújítási Programmal. Mutatjuk a részleteket.


A programmal 20 ezer lakás lesz korszerűsíthető a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított 108 milliárd forintos keretösszegből. A fejlesztések fókuszában a családi házak, a Kádár-kockák lesznek. Elsősorban a homlokzati és födémszigetelés javítására, a nyílászárókat cseréjére és a fűtési rendszer korszerűsítésére lesz forrás - írja a Portfolio.

1 millió forint önerő mellé 6 millió forint állami forrás


Az új Otthonfelújítási Programban legfeljebb 7 millió forintnyi beruházási költség számolható el energetikai korszerűsítésre. Ha valaki kihasználja ezt a maximális összeget, akkor 1 millió forint önerőt kell felhasználnia, emellé 6 millió forintnyi állami forrást vehet igénybe Ebből a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes hitel egyaránt 2,5, 3 vagy 3,5 millió forint lehet, járástól és egy főre eső háztartási jövedelemtől függően. A hitel futamideje a legfeljebb 2 éves rendelkezésre tartási idővel együtt legfeljebb 12 év lehet, törlesztőrészlete ezzel 14-25 ezer forint. A program során 30 százalékos primer energiaigény-megtakarítást kell elérni az ingatlanon.


Fontos kitétel, hogy az ingatlannak 1990 végéig használatba vett családi háznak kell lennie. A hitel az OTP-nél, az MBH-nál és a Gránit Bank lakossági MFB pontjain érhető el.

Miért fontos?

A hazai lakóépületek legalább 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány nagyjából 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása indokolt – hangsúlyozták az MBH Bank szakértői.


Ne hagyd ki!