Brüsszel felkészül az orosz gázszállítás leállására
Fotó: Shutterstock

Oroszország zsarol minket: a legrosszabb gázhelyzetre készül az EU

Az európai gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését előirányzó tervet és ehhez szükséges jogszabályt terjesztett elő az Európai Bizottság.


A javaslat értelemében a tagállamoknak 15 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztásukat augusztus 1. és március 31. között, felkészülve arra a nagyon valószínű fogatókönyvre, hogy Oroszország megszünteti a gázszállításokat. A lakosság lenne az utolsó, akit érintene a módosítás.

Oroszország zsarol minket, Oroszország az energiát fegyverként használja

– mondta a terv bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, utalva arra, hogy Moszkva már 12 tagállam felé részlegesen, vagy teljesen megszüntette a gázszállítást. Az egyévvel ezelőtti állapotokhoz képest az EU-ba szállított orosz gázmennyiség egyharmadával csökkent. Az elnök azt is mondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv, és az EU-nak a döntései meghozatalakor arra kell készülni, hogy teljes mértékben megszűnik a gázszállítás Oroszországból.

Ennek értelmében minden fogyasztónak - közigazgatás, háztartás, középületek tulajdonosa, áramszolgáltató és az ipar – lehet és kell is tennie a gázmegtakarítás érdekében. Ezzel párhuzamosan a Bizottság felgyorsítja az ellátás diverzifikálására irányuló munkát, beleértve a közös gázvásárlást, hogy megerősítse az EU gázszállítási lehetőségeit.

A magánháztartások a „védett fogyasztók” definíciójába tartoznak a jelenlegi EU ellátásbiztonsági rendelet értelmében. Ők lennének az utolsók, akiket a hiány érintene, írja beszámolójában a hvg.hu.

Az EU már korábban döntött arról, hogy a téli fűtési szezon kezdete előtt az uniós tározókat legalább 80 százalékra fel kell tölteni. Ezenkívül a Bizottság létrehozta az EU energiaplatformját, hogy regionális szinten összesítse az energiakeresletet, és elősegítse a gáz és a zöld hidrogén jövőbeli közös beszerzését.

A javaslatot a tagállamoknak is el kell fogadniuk. Az energiaügyi miniszterek jövő héten kedden ülnek tárgyalóasztalhoz.
Elegendő a minősített többségi döntéshozatal, így egyetlen tagállam nem tudja megvétózni a jogszabályt.

Mától egyébként ismét érkezik az orosz gáz a az Északi Áramlat I. nevű vezetéken át, ami Oroszországot és Németországot köti össze. A Reuters azt írta: közép-európai idő szerint csütörtök reggel 6 és reggel 7 óra között 21 388 236 kWh/h volt a korábbi nulla helyett. Azt még nem tudni, hogy pontosan mekkora gázmennyiség áramlik a vezetéken át Németországba, az üzemeltető Nord Stream AG szerint a gázáramlás felfutása eltart egy ideig. Az Északi Áramlat I. július 11-e óta volt lezárva az éves karbantartási munkálatok miatt.

Ne hagyd ki!