fesztivál, zene, koncert

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Vajon kik buliztak a hazai fesztiválokon? Itt a válasz!

Idén nyáron is rengetegen látogatták meg a fesztiválokat, a sukorói EFOTT-, és a debreceni Campus fesztiválon javarészt hazai vendégek buliztak.A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai szerint az EFOTT fesztivál ideje alatt az előző héthez mérten szinte negyvenszeresére nőtt a Sukorón regisztrált vendégéjszakák száma. A Velencei-tó északi partján megrendezett háromnapos fesztivál július 12. és július 14. között zajlott, az adatok szerint pedig ebben az időszakban nagyrészt 19-34 éves vendégek foglalták el a helyi szállásokat.

Az EFOTT eredetileg a felsőoktatásban résztvevők összejöveteleként, azaz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójaként indult, de azóta kinőtte magát. A fesztivált idén is Sukoró településén rendezték meg, ahol a három nap alatt mintegy 9000 vendégéjszakát töltöttek el a látogatók, akik nem mellesleg 99 százalékban Magyarországról érkeztek oda. A vendégforgalom 2023-ban még a tavalyi számot is megugrotta, idén 8 százalékkal többen buliztak a Velencei-tónál, mint az ezt megelőző évben.

A tóparti üdülőhelyeknek sem lehetett oka a panaszra, ugyanis Velencén és Gárdonyban 40 százalékkal, Pákozdon másfélszeresére, Kápolnásnyéken pedig közel két és félszeresére növekedett meg a vendégéjszakák száma az előző hétvégéhez mérten. Az NTAK adatai szerint ebben az időben a 19-34 éves korosztály tette ki a vendégforgalom 80 százalékát, de közülük is a 19-24 éves látogatók domináltak.

Debrecen sem járt rosszul, a Campus könnyűzenei fesztivál idején a város vendégforgalma megközelítőleg másfélszeresére emelkedett a megelőző héthez képest. Az ötnapos fesztivál idén július 19. és 23. között került megrendezésre és a Campus esetében is elmondható, hogy a látogatók zöme (82%) magyar volt. Tavalyhoz mérten 2023-ban 11 százalékkal megugrott a vendégéjszakák száma, ami számban mérve 15 ezerre tehető.

Ehhez egyébként nem csak a bérlettel rendelkezők adtak hozzá, a fesztivál az egynapos látogatók számát is negyedével növelte meg: az egynapos belföldi látogatók kategóriája idén 23 százalékkal bővült. Szálláshelyek tekintetében is kimutatható a fejlődés, a Campus miatt idén 43 százalékkal emelkedett meg a Debrecenben töltött vendégéjszakák alatti forgalom. Érdekesség, hogy 2023-ban majdnem egynegyeddel, pontosan 24 százalékkal több 25-34 éves vendég látogatott el a városba, mint az ezt megelőző évben. A Campus magját a fiatal felnőtt generáció tette ki (43%), de a 35-44 éves korosztály is szignifikáns arányban (20%) fordult meg. A rendezvényre nem csak a magyarok figyeltek fel, külföldiek tekintetében a legtöbben Izraelből és Németországból érkeztek a vármegyeszékhelybe.


Forrás: Igyutazunk

Ne hagyd ki!