A vasúttársaság 250 millió angol fontot kapott, hogy elkerülje a totális csődöt. A segélycsomagot bankok és befektetők állították össze – írja a BBC.


A vasúttársaság tavaly novemberben közölte, hogy az életben maradásért küzd. Ennek a fő oka az volt, hogy az utasszám, és vele együtt az induló járatok száma drasztikusan visszaesett a pandémia hatására.

A segélycsomaghoz 50 millió fonttal járultak hozzá a befektetők. Ehhez társult egy százmillió fontos új, illetve egy 50 millió fontos meglévő, de átstrukturált banki kölcsön.

A legnagyobb vesztes

Jacques Damas, az Eurostar vezérigazgatója elmondta, az összes vasút- és légitársaság közül az ő cége szenvedte el a legnagyobb károkat tavaly. Novemberben 95 százalékos visszaesésről számolt be. Ekkoriban segítségért fordult a brit kormányhoz, mondván, hogy a légitársaságokat is kisegítették, esetenként akár 8 millió fonttal is. Erre azt a választ kapta, bár szeretnék, hogy fennmaradjon a cég, igazából semmi közük nincs hozzá (2015-ben a kormány minden Eurostar-részvényétől megvált).

Túl a nehezén, ha minden igaz

Jelenleg napi egyetlen járatot üzemeltetnek London és Párizs között, és egyet az Amszterdam-Brüsszel útvonalon. Júniusra a járatszámot megháromszoroznák, az igényekhez mérten pedig tovább növelnék az induló vonatok számát a nyár folyamán. A vezérigazgató arra számít, hogy jelentősen megugrik a kereslet a nagysebességű vonatokra az utazási korlátozások feloldásával. A London-Párizs útvonal egyelőre bajos lehet, ugyanis az Egyesült Királyság sárga besorolást adott Franciaországnak. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan odautazhatnak a brit polgárok, ám amint visszatérnek a szigetországba, 10 napos karantén vár rájuk

2019-ben 987 millió font volt a vállalat teljes bevétele. Kérdés, a 95 százalékos zuhanás után el tudják-e érni újra ezt a szintet.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!