Valóban hasonlóak az árak a horvát tengerparton és a Balatonon?
Fotó: Shutterstock

A horvát tengerpart vagy a Balaton az olcsóbb? Kiszámolták

Sokat drágult a nyaralás a horvát tengerparton és a Balatonnál is az elmúlt években. Mutatjuk, manapság mennyibe kerülhet az üdülés Horvátországban az Adria partján, illetve a magyar tengernél panziókban, valamint három- és négycsillagos hotelekben.


Sokat emelkedett egy nyaralás ára a horvát tengerparton és a Balatonon is

A Ynsight Research kutatása szerint sokan úgy vélik, a balatoni nyaralás költségei nagyon elszálltak, és az ott tapasztalható árak túl magasak a helyi szolgáltatások minőségéhez képest. Viszont mások arról beszéltek, hogy a horvát tengerparton is megugrottak az árak, és mára megelőzték a görög és török árszintet.

A felmérés eredményei miatt a Portfolio megvizsgálta, a Balaton és a horvát tengerpart közül mégis melyiknél lehet olcsóbban nyaralni manapság. A saját vizsgálatukhoz a Szállás.hu adatait vették alapul.

A portál összesítése szerint egy hétre és két főre átlagosan 175 ezer forintba kerül a Balatonon egy panzió típusú szállás reggelivel, négy főre pedig 350 ezer forintba. Egy négycsillagos szállodában egy hétre 365 ezer forintért tud szállást találni két fő, négy pedig 730 ezer forintért. Megjegyzik, az átlagértékek ettől némileg eltérhetnek például attól függően, hogy all inclusive vagy félpanziós ellátásról van szó.

Ezzel szemben Horvátországban

Ezzel szemben négy főre, egy hétre, egy panziót félpanziós ellátással a horvát tengerparton 330-440 ezer forint között találni. Egy háromcsillagos szálloda például Crikveniá-ban 880 ezer forint egy családnak egy hétre, egy négycsillagos pedig egymillió forint. Hozzáteszik, ezekhez hasonlóak az árak Rijekában is. Azonban például Isztria megyében, Vrsar településen egy négycsillagos szállodában hat éjszaka, önellátással, két főnek 575 ezer forintba kerül. A makarskai riviérán pedig egy szintén négycsillagos szálloda - viszont két főnek - 380 ezer forint reggelivel. Ha pedig valaki nem ragaszkodik Horvátországban a tengerparthoz, hanem „megelégszik” a Plitvicei-tavakkal, ott találni háromcsillagos szállást 125 ezer forintért is.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy Horvátországban is vannak anyagilag kedvezőbb ajánlatok, viszont az azonos kategóriájú panziók és hotelek jellemzően valamivel drágábbak a horvát tengerparton, mint a Balatonnál.

Nem mindenki szerint jó a sok turista Horvátországban sem

Úgy tűnik, Horvátországban sem nagyon bír el több vendéget néhány település. Ezt bizonyítja, hogy a 14 ezer fős Makarska a lakossága szerint szinte élhetetlenné válik nyaranta, amikor háromszorosára nő a lakosságszámuk a vendégek miatt. A turisták gyakran nem viselkednek megfelelően, nem tartják be a település szabályait, és zavarják az helyieket.

Ezért lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el. Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat vagy szobákat adjanak ki. Igaz, rendelet alapján továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás azokban az ingatlanokban, amelyekben a lakóközösség minden tagja beleegyezik a turisták fogadásába.

Egyébként nem elszigetelt esetről van szó. Korábban is volt rá példa, hogy egy horvát településnek meggyűlt a baja a turistákkal. Például Podgorában a strandfoglalókkal akadtak problémái a helyieknek. A helyi strandokon sok vendég hagyta kint éjszakára a törülközőjét, nyugágyát, matracát, azokkal foglalták le a helyüket másnapra.

Azonban a podgorai önkormányzat döntése miatt az utóbbi időben a közmunkások éjszakánként összeszedik a parton hagyott strandkiegészítőket. A mintegy 2500 fős település strandjain az akció első napjaiban naponta egy kisteherautónyi foglalóeszköszt gyűjtöttek be, de később jelentősen csökkent az otthagyott tárgyak mennyisége.

Ne hagyd ki!