Elkészült az idén 144 éves Nyugati pályaudvar felújított utascsarnoka.Megnyílt az utascsarnok

Érkezik a KISS emeletes motorvonat, előtérben az új ivókút

Fotó: MÁV Kommunikációs Igazgatóság

Elkészült a Nyugati pályaudvar tetőszerkezete, így kedd este 20 órától újra megnyílt az utascsarnok - olvasható a MÁV honlapján. Elsőként egy KISS motorvonat érkezett meg, és vidáman köszöntötte a megújult pályaudvart.

Korszerűbb, modernebb pályaudvar

Újjáépítik az álmennyezetet

Fotó: MÁV Kommunikációs Igazgatóság

A pályaudvaron évente megforduló közel 18 millió utast modern digitális utastájékoztató, új vágányvégi kijelzők várják. A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, majd az álmennyezet újjáépítésével megszépülnek a keresztalagút utasforgalmi terei, növelve az utaskomfortot.

Akadálymentesítés

Új vezető- és veszélyjelző sávok vakoknak és gyengénlátóknak

Fotó: MÁV Kommunikációs Igazgatóság

Az akadálymentesítés részeként a vak és gyengénlátó utasok számára okos taktilis vezető- és veszélyjelző sávokat alakítanak ki. Ahogy a MÁV írja: "A rendszer használójának a Bluetooth-szal felszerelt botja a járófelülethez érintve érzékeli a címkékből érkező rádiójeleket, és továbbítja az információkat egy mobiltelefonos applikációnak, ami hangosan felolvassa az instrukciókat". Az idén 144 éves Nyugati pályaudvaron tovább folytatódnak a felújítási munkálatok, amelyek 2022 nyarára fejeződhetnek be teljesen.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!