„A múlt műemlékei immár csak a sok szelfi hátterét adják”
Fotó: Shutterstock

Az olaszok és a horvátok is besokalltak a turistáktól

Egyes, a turisták körében népszerű olasz településeken egyre nagyobb problémát okoznak az odalátogató tömegek. Ezért például szelfi- vagy evési tilalommal próbálják kordában tartani a turistákat, akikre egyébként a gazdaságnak igen nagy szüksége van. De hasonló a helyzet Horvátországban is.


Úrrá lennének az olaszok a turistákon

Az olasz gazdaságban egyre nagyobb szerepet játszik a turisztika, így nem csoda, hogy Olaszországra igencsak rossz hatással volt a nemeztközi turizmus megrogyása a világjárvány alatt. Jelenleg a szektor az ország GDP-jének a 13 százalékát adja. Ráadásul a gazdaságuk stagnál, ezért az idegenforgalom a húzóágazata lehet. Azonban hiába jó a sok turista az országnak, a hátrányaikat is megérzi jónéhány település.

A turisták egója óriásivá növekedett: a múlt műemlékei immár csak a sok szelfi hátterét adják

- idézi a Gueadian tudósítóját a HVG.

Portofino lakói sem bírják a turisták áradatát. Húsvétkor több mint hétezren érkeztek a liguriai kisvárosba, pedig az ott élők száma csupán négyszáz fő. A település utcáin a szelfizők miatt gyalogos dugók alakultak ki. Ezért az önkormányzat új büntetést vezetett be: 275 eurót kell fizetnie annak a turistának, aki álldogál és szelfizik.

Portofino mellett más települések is szigorítottak. Például Rómában tilos üldögélni a Spanyol lépcsőn, Firenzében és Velencében pedig nem lehet a forgalmasabb utcákon enni.

Nem mindenki szerint jó a sok turista Horvátországban sem

Úgy tűnik, Horvátországban sem nagyon bír el több vendéget néhány település. Ezt bizonyítja, hogy a 14 ezer fős Makarska lakossága szerint szinte élhetetlenné válik a település nyaranta, amikor háromszorosára nő a lakosságszámuk a vendégek miatt. Ezért lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el a napokban. Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat vagy szobákat adjanak ki.

A lakók szerint a vendégek sokszor nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. A helyzetet pedig súlyosbodott, miután egyre gyakoribbá vált, hogy egyes városiak a nyári hónapokra a saját lakásukat is kiadják a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba.

Az előbbire nem lesz lehetőségük a következő szezontól az új törvény miatt. Igaz, rendelet alapján továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás azokban az ingatlanokban, amelyekben a lakóközösség minden tagja beleegyezik a turisták fogadásába.

Nem elszigetelt eset

Korábban is volt rá példa, hogy egy horvát településnek meggyűlt a baja a turistákkal. Például Podgorában a strandfoglalókkal akadtak problémái a helyieknek. A helyi strandokon sok vendég hagyta kint éjszakára a törülközőjét, nyugágyát, matracát, azokkal foglalták le a helyüket másnapra.

Azonban a podgorai önkormányzat döntése miatt az utóbbi időben a közmunkások éjszakánként összeszedik a parton hagyott strandkiegészítőket. A mintegy 2500 fős település strandjain az akció első napjaiban naponta egy kisteherautónyi foglalóeszköszt gyűjtöttek be, de később jelentősen csökkent az otthagyott tárgyak mennyisége.


The Conversation

Ne hagyd ki!