szefit készítő nők
Fotó: Shutterstock

Elege lett a bájos olasz városnak a szelfiző turistákból

Beállsz a turisztikai látványosság elé, magad elé tartod a telefonod, majd mosolyogsz, és elkészül a tökéletes kép – sok ilyen turistával találkozunk mi is Budapest utcáin. Talán minket is zavarnak, de mégsem annyira, mint Portofino lakóit. A népszerű olasz város ugyanis eldöntötte: megbünteti a szelfiző turistákat.A város polgármestere „várakozástilalmi” zónákat vezetett be: azok a turisták, akik délelőtt 10:30 és délután 6 óra között túl sokáig időzik a rakparton azt 270 eurós, vagyis nagyjából 100 ezer forintos büntetést kaphat.

Ez is érdekelhet! Nem ilyen turisztikai szezonkezdetre számítottak a horvátok

Portofino

Portofino

Fotó: Shutterstock

Miért van erre szükség?

Portofino lakossága alig több 400 embernél, a turisztikai főszezonban azonban 10 ezer főnél is több ember fordul meg a városon belül. Ez természetesen túlzsúfolt utcákhoz, dugókhoz és egyéb, a lakosságot kifejezetten érzékenyen érintő helyzethez vezet.

A tilalom célja, hogy az önkormányzat megakadályozza, hogy a turisták összezsúfolódjanak a vízpart közelében. A tilalom az üdülési szezon végéig, október 15-ig lesz érvényben

írja az Euronews.

Figyelmedbe ajánljuk! Mennyiből strandol idén egy négytagú család? Számoljunk!

Egyébként nem Portofino az egyetlen város, szabályozásokat vezetett be a túlturizmus megfékezésére: a mindössze 50 ezer lakosú Velenece nyáron naponta akár 150 ezer turistát is fogadhat. Itt már 2021-ben megtiltották a nagy sétahajók kikötését, idegenforgalmi adót szednek és a város várhatóan jövőre a belépési díjat is bevezeti.

The Conversation

Ne hagyd ki!