Elmulasztotta a június 10-i határidőig benyújtani a Szputnyik V vakcina orosz fejlesztője a tesztadatokat az Európai Gyógyszerügynökségnek, így a vakcina uniós jóváhagyása csúszik.


A jóváhagyás valószínűleg szeptemberig, de lehet, hogy év végéig késlekedni fog – jelezte egy névtelenséget kérő német kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek. Ez jelentős csúszás lenne ahhoz képest, hogy korábban arról volt szó: májusban, de legkésőbb júniusban már jóváhagyhatja az EMA a Szputnyikot, ami az az uniós oltásigazolásnál is előnyt jelentene, illetve az azzal beoltott magyarok külföldi utazását is könnyítené, jegyzi meg a portfolio.hu.

Mikor? 

A Reuters értesülései szerint a Szputnyik V vakcinát fejlesztő orosz intézet azt ígérte: a jövő hét végéig, de legkésőbb június végéig átküldi a tesztadatokat az EMA-nak. Ha ez így lesz, akkor azok vizsgálata után valóban reális az a menetrend, hogy szeptemberre, vagy akár az év végére csúszhat az EMA jóváhagyása.

Az EU-ban először a magyar kormány rendelt a vakcinából 2 millió dózist, aminek döntő többségét be is adták idehaza, vagyis nagyjából 1 millió magyart oltottak be vele. A gond az, hogy az uniós oltásigazolásra az oltás ténye nem kerül rá, ha az olyan vakcinával történt, amelyet az EMA nem hagyott jóvá. Így egyedileg, az egyes tagállamok döntési kompetenciája, hogy korlátozások nélkül (kötelező, friss negatív teszteredmény bemutatása, karantén) beengedik-e a Szputnyikkal beoltottakat az országba, vagy sem. Két hete egyébként Szlovákiában is elindult a Szputnyikkal az oltás, második uniós tagállamként.


Related Articles From Your Site
The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!