Nem nevezhető ideálisnak az idei nyári főszezon a Velencei-tónál. Alacsony vízszint, halpusztulás, néhány strand időleges bezárása is keseríti a nyaralók és az őket kiszolgáló vállalkozások életét. A problémák fő oka, hogy a tó vízszintje rendkívül alacsony. Kiszámolták, mennyiből lehetne úrrá lenni a mostani cseppet sem könnyű helyzeten.


​Miért nincs elég víz?

A normális vízszintnél 80 centiméterrel alacsonyabb a Velencei-tó vízszintje az idei nyáron. Az illetékesek szerint ez időnként előfordul, volt rá példa 1993-ban és 2005-ben is. Az ok rendkívül egyszerű: a tó vízgyűjtő területe kicsi, így ha nem hull elegendő csapadék, a vízszint alaposan lecsökken. Emiatt aztán pusztulnak a halak, sokszor algásodik a tó, néha le kell zárni strandokat is.

​Drága lenne a vízpótlás

Nincs mese, a gondok megoldásához valahogyan vizet kellene juttatni a Velencei-tóba. Sokan bíztak abban, hogy erre már idén nyáron sor kerülhet, ám mint Tessely Zoltánnak, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak a Fehérvár TV-nek adott interjújából kiderül, erre semmi esély. Az ügyben készült egy előterjesztés, amit a kormány meg is tárgyalt.

Mint kiderült a tó vízpótlása 40 milliárd forintba kerülne, ami akkora összeg, hogy az ország jelenlegi helyzetében ezt a kabinet nem tudja biztosítani.

Jó hír viszont, hogy az előterjesztést nem utasították el, így beruházás később tán megvalósulhat.


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

"Kizárt, hogy Magyarország követi a salvadori példát, és ez jól van így"-interjú a kriptoszakértővel

2021 szeptemberében Salvador hivatalos fizetőeszközként jegyezte be a bitcoint. Na de pontosan mit is jelent ez? Milyen jövő vár a kriptovalutákra? És vajon Magyarország is követni fogja-e a közép-amerikai ország példáját? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kerestük meg Szabó Dávidot, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelőjét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Ritkán szólnak, de az üt. A zárkózott munkatársak 6 erőssége

A mai világ az extrovertáltaknak kedvez. A sikeres vezető többnyire duzzad az erőtől, magabiztos, jól kommunikál. Azonban óriási hiba lenne félvállról venni az introvertáltakat. Mutatjuk, hogy mik az előnyei a zárkózottságnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Forrás: www.flickr.com

Jól keresnek a Wall Street-i brókerek, ha "dalolnak"

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2012-ben indította el bejelentési programját a törvénysértések, szabálytalanságok felderítésére. Már több mint 207 informátor jelentkezett a SEC-nél, akik esetenként százmillió dolláros jutalmat tehetnek zsebre.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!