Amazon logó egy üvegfalú épületen
Fotó: Shutterstock

Az Amazon gáláns lépése a dolgozók egészségéért

Az Amazon megtéríti azon alkalmazottai utazási költségét, akik nem létfontosságú egészségügyi beavatkozásokra más államba mennek.


A cég évi 4000 dollárig (majdnem másfél millió forintig) állja az útiköltséget azoknál, akik a közelben nem elérhető kezelésekre utaznak.

Szigorodnak a szabályok

Más társaságoknál - például az Apple-nél és a Levi'snél - is hasonló döntéseket hoztak, miután az Egyesült Államokban egyre több helyen feltételekhez kötik a terhességmegszakítást.

Az Amazonnál az intézkedés januártól visszamenőleg érvényes. A bejelentés szerint

az új pénzbeni támogatás azokra a kezelésekre érvényes, amelyek a munkavállaló lakóhelyétől számított 100 mérföldes (161 kilométeres) sugarú körben nem érhetők el, és virtuálisan nem kivitelezhetők.

Az Amazon az Egyesült Államok egyik legnagyobb magánkézben lévő foglalkoztatója, 1,1 millió fő- és részállásban dolgozó munkavállalóval. Az egész országban vannak dolgozói, a legtöbben Kaliforniában, Texasban és Washington államban.

Texas szigorított

Az új pénzügyi támogatás minden munkavállaló számára elérhető lesz, aki a társaság által felajánlott két egészségbiztosítás valamelyikét igénybe veszi. Az Amazon ugyancsak biztosít egy tízezer dolláros keretet sürgős, életveszélyes egészségügyi problémákra minden munkavállalónak.

Az új juttatás nem kifejezetten az abortuszhoz való hozzáférés érdekében született, bár a közelmúltban számtalan republikánus vezetésű államban megszigorították a művi terhességmegszakítást. Texasban például tiltják a hathetesnél idősebb magzatok elhajtását. Egy kutatás szerint havonta 1400 texasi nő utazik másik államba abortuszra.

A jövő hónapban a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság megmásíthatja az 1973-as úgynevezett Roe v Wade döntést, amely legalizálta az abortuszt az Egyesült Államokban. Ha így történik, akkor minden egyes államnak meg kell majd hoznia a saját döntését, melynek során várhatóan 20 államban korlátoznák vagy el is törölnék az abortuszt.

Ne hagyd ki!