Bezár Anglia legöregebb pubja - több mint 1200 évig üzemelt
Fotó: Shutterstock

Több mint 1200 év után húzza le a rolót a legendás kocsma

Bezár Anglia legrégebbi pubja. A tulajdonosa szerint a koronavírus-járvány miatti lezárások betettek ez üzletnek, ezért muszáj lehúznia a rolót a 793 óta működő kocsmának. A mostani tulaj bízik benne, hogy egy új vezetés alatt ismét kinyithat majd az ivó.


A legöregebb pub zár be

St Albansban működik Anglia legöregebb pubja, a Ye Olde Fighting Cocks (Ti öreg harci kakasok). A kocsmát 793-ban nyitották meg, azóta folyamatosan üzemel. Christo Tofalli, a hely tulajdonosa az elmondása alapján mindent megtett azért, hogy a hely tovább működhessen, azonban a koronavírus-járvány miatti lezárások végleg betettek a helynek. Bízik benne, hogy új tulajdonosokkal később ismét nyithat az ivó – írja a bbc.com.

Ugyan sokan vitatják ennek a tényét, de a Guinness rekordok könyvében az áll, hogy ez Anglia legrégebbi pubja. St Alban London szomszédságában fekszik. A város Abbey Mill Lane nevű utcájában található a kocsma. A hely háborúkat és több járványt is túlélt, azonban - ahogyan a tulajdonos fogalmazott - a COVID19 túl „pusztító” volt. Eddig is alacsony haszonkulccsal üzemelt a hely, így a bezárások idejére nem maradt akkora tőkéje, ami anyagi biztonságot nyújthatott volna a további működéshez.

„Az elmúlt két év példátlan volt a vendéglátóipar számára. Legyőzött mindannyiunkat. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy ez a többszörösen díjnyertes kocsma a jövőben is üzemelhessen. (…) Magától értetődik, hogy megszakad a szívem: ez a pub sokkal több volt számomra, mint egy üzlet. Megtiszteltetésnek érzem magam, hogy akár csak egy kis szerepet is játszhattam a történetében"

– nyilatkozta a BBC-nek Christo Tofalli.

Jelenleg a tulajdonos a Mitchells and Butlers (M&B) céggel tárgyal a hely átvételéről, később talán újra kinyithatják a helyet. Ő nagyjából tíz évig üzemeltette a pubot.

A világ 50 legjobb bárja

A közelmúltban írtunk arról, hogy a William Reed Business Media médiavállalat szakértők közreműködésével tavaly is összeállította a világ 50 legjobb bárjának listáját. A top50-ben 18 új belépő található, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára idén is a tavalyi győztes állhatott fel. A Ye Olde Fighting Cocks ugyan nem szerepel a listán, de több angol (legfőképpen londoni) bár azonban igen.

A szakértők jellemzően az italok minősége, különlegessége és a helyiségek hangulata alapján rendszerezték a csehókat, de előre meghatározott rangsorolási szempontok nem voltak. Külön értékelték azt is, hogy az érintett bárok hogyan viszonyultak a helyi közösséghez a pandémia alatt.

Idén az európai és az ázsiai bárok dominálták a listát, mind a kettő kontinens 16-16 indulóval szerepel a rangsorban. Az első helyet a tavalyi befutó Connaught Bar szerezte meg. A címvédő a londoni Mayfairben, az ötcsillagos The Connaught szállodában található.

És íme, a teljes lista

1. Connaught Bar, London

2. Tayer + Elementary, London

3. Paradiso, Barcelona

4. The Clumsies, Athén

5. Floreria Atlantico, Buenos Aires

6. Licoreria Limantour, Mexikóváros

7. Coa, Hongkong

8. El Copitas, Szentpétervár

9. Jigger & Pony, Szingapúr

10. Katana Kitten, New York

11. Two Schmucks, Barcelona

12. Hanky Panky, Mexikóváros*

13. Insider Bar, Moszkva*

14. Baba Au Rum, Athén

15. Manhattan, Szingapúr

16. Atlas, Szingapúr

17. Zuma, Dubai

18. The SG Club, Tokió

19. Drink Kong, Róma

20. 1930, Milánó

21. Presidente, Buenos Aires

22. Maybe Sammy, Sydney

23. Catina OK!, Sydney

24. Salmon Guru, Madrid

25. Handshake Speakeasy, Mexikóváros*

26. No Sleep Club, Szingapúr*

27. Camparino In Galleria, Milánó*

28. Cafe La Trova, Florida*

29. Little Red Door, Párizs

30. Dante, New York

31. Kwant, London

32. Bar Benfiddich, Tokió

33. Tres Monos, Buenos Aires*

34. Attaboy, New Yor

35. Lucy’s Flower Shop, Stockholm

36. MO Bar, Szingapúr *

37. Sips, Barcelona*

38. Baltra Bar, Mexikóváros*

39. Sober Company, Sanghaj

40. Tjoget, Stockholm

41. Epic, Sanghaj*

42. Charles H, Szöul

43. Tippling Club, Szingapúr

44. Above Board, Melbourne

45. Galaxy Bar, Dubai*

46. Re, Sydney*

47. Sidecar, Újdelhi*

48. Union Trading Company, Sanghaj*

49. Darkside, Hongkong*

50. Quinary, Hongkong

*Új a listán

Ne hagyd ki!