A japánnál is stabilabb néhány ázsiai gazdaság
Fotó: Shutterstock

Ezért olyan ütésállók Ázsia feltörekvő gazdaságai

Rossz tapasztalataikból tanulták meg Ázsia feltörekvő országai, hogy ha gazdasági válság fenyeget, jobb a fiskális óvatosság és a higgadt válságkezelés.


Meglepően válságállók a feltörekvő ázsiai gazdaságok

Azok az országok, amelyek el tudják kerülni a magas inflációval és gazdasági stagnálással járó, azaz az úgynevezett stagflációs állapotot – és jelenleg úgy gondoljuk, hogy Ázsia nagy része el fogja kerülni –, növelhetik versenyképességüket

- idézi Jerome Haegelit, a Swiss Re vezető közgazdászát a VG.

Tehát igen jól állnak az alacsonyabb inflációs céljaikban Ázsia feltörekvő gazdaságai. Ezeket az országokat is megcsapta a válság szele, azonban Indonéziától egészen Dél-Koreáig hasznát veszik a 90-es évek ázsiai pénzügyi válságában szerzett tapasztalataiknak. Ezen államok devizái a jennél vagy az eurónál is jobban állják a sarat az erős dollárral szemben, valamint a kötvénypiacaik is kedvező képet mutatnak.

Őket is érinti a válság, de van egy „titkuk”

A Bloomberg feltörekvő ázsiai kötvényindexe idén nagyjából 9 százalékkal csökkent, azonban az amerikai állampapírok indexén 11, a globális feltörekvő piaci barométeren pedig több mint 16 százalékos a visszaesés.

A régió ütésállóságát a szakemberek az alacsonyabb inflációval, valamint a rekordmennyiségű devizatartalékokkal magyarázzák. Ezekben az országokban az utóbbi évtizedekben normává vált a fiskális óvatosság és a higgadt válságkezelés. Ugyan az ő tartalékjaik is a valaha mért leggyorsabb ütemben csökkentek, azonban még mindig magasabbak, mint az elmúlt évtized végén, így jelenleg összesen 2600 milliárd dollárt kóstálnak. A térség ezen előnyére felfigyeltek a befektetők is, akik elkezdtek visszaszállingózni az országokba.

Más előnye is van a térségnek

A régió szerencsésen elkerülte a legsúlyosabb nyersanyagár-sokkokat is, hiszen Kelet-Ázsia kevésbé függ például az orosz energiától vagy az ukrán gabonától. Ennek köszönhető, hogy a termelési költségeik lassabban emelkednek, mint a világ számos más országában.

Azonban a JPMorgan mutatói szerint - melyek elsősorban az országok folyó fizetési mérlegén, a devizatartalékain és a kötvényeik hozamszintjén alapszanak - Thaiföld és Japán a legsérülékenyebb gazdaságok közé tartoznak, amíg Kína, Dél-Korea és India magasabb fokon állnak.

Ne hagyd ki!