Kisbaba cumisüveggel, egy kéz  nyújtja neki
Fotó: Shutterstock

Hiánycikk a csecsemőtápszer az Egyesült Államokban

Hónapok óta nincs elég csecsemőtápszer az Egyesült Államok üzleteinek polcain. A gyártók azt állítják, hogy teljes kapacitáson dolgoznak, mégsem tudják kielégíteni a jelenlegi keresletet.


2021 első felében 2 és 8 százalék között mozgott a raktárkészlet-hiány, majd 2021 novembere és 2022 áprilisa között ez az arány 31 százalékra ugrott, mostanra pedig elérte a 40 százalékot, sőt néhány államban az 50-et is – derül ki a Datasembly adataiból.

Maximális mennyiség

A tápszerhiány az ellátási láncok akadozásával, termékvisszahívásokkal és a történelmi mértékű inflációval magyarázható a Datasembly vezetője szerint. Ben Reich ráadásul úgy véli, hogy – tekintettel a kategória jelentős volatilitására - a tápszer továbbra is az egyik leginkább kiszolgáltatott termék marad.

Egyes nagy üzletláncok, a CVS és a Walgreens már bejelentették, hogy vásárlásonként három darab tápszerben maximalizálják a beszerezhető mennyiséget. A Target közben négy darabra csökkentette az online hozzáférhető termékek számát, bár a személyes vásárlásokra nem szabott meg limitet.

Egy gyártó kiesett

Tovább súlyosbította a hiányt, hogy az amerikai élelmezési és gyógyszerészeti hatóság bezáratta az Abbott michigani gyárát, amely a tápszerek egyik jelentős előállítója. Februárban három Abbott által gyártott portápszert hívtak vissza a forgalomból, mert a termékek bakteriális fertőzést (például szalmonella-fertőzést) okozhattak.

Az Abbott egy volt dolgozója már hónapokkal a visszahívás előtt levélben tudatta aggályait a hatósággal, mely szerint a michigani üzemben biztonsági problémákat tapasztalt. A termékeket csak azután hívták vissza, hogy négy újszülött megbetegedett a tápszerektől, a ritka Cronobacter sakazakii-val való megfertőződés miatt. Két kisbaba életét is vesztette. Az Abbott jelenleg együttműködik a hatósággal a mielőbbi újranyitás érdekében.

Alternatív beszerzés

A standard csecsemőtápszer beszerzése is nehézzé vált, a speciális tápszereké különösen. A szülők a szomszédos államokba utaznak át tápszerért, hátha szerencsével járnak, mások a közösségi médiában osztják meg bajukat. Arra kérnek idegeneket, hogy ha van feleslegük, osszák meg velük, vagy legalább adják nekik kölcsön. A közösségi médiában a segítő csoportok mellett megjelentek a túlárazott termékek is, van, hogy a bolti árnál háromszor drágábban kínálják a tápszert az interneten.

Már recept is terjed a gyermekes szülők körében, hogy hogyan készítsék el saját maguk a a tápszert. Egy ohiói gyermekkórház orvosa, Sarah Adams arra figyelmeztetett, hogy ez a gyakorlat, a házilag kotyvasztott tápszer beadása akár halálos is lehet.

Ne hagyd ki!