Színes reggelizőpelyhek Kellogg's csokipehely
Fotó: Shutterstock

Maradna a jó polcokon, perre ment a kormánnyal a multi

Bepereli a Kellogg’s a brit kormányt, mert az új szabályozás értelmében termékei magas cukortartalma miatt azok nem jelenhetnek meg a boltok kiemelt helyein.


Az élelmiszergyártó álláspontja szerint a reggelizőpelyhekkel hagyományosan együtt fogyasztott tej tápértékét is figyelembe kellene venni az elbírálás során. A Kellogg’s olyan független felmérésekre hivatkozik, amelyek szerint termékeit az esetek 92 százalékában joghurttal vagy tejjel eszik.

Ki eszi magában?

Az októberben életbe lépő rendelkezés szerint

a magas zsír-, só- és cukortartalmú ételek és italok nem jelenhetnek meg a viszonteladók polcain kiemelt helyen.

Szintén tiltja majd a szabályozás, hogy ezek a termékek a pénztáraknál, az üzletek bejáratánál, vagy az ezekkel egyenértékű online terekben legyenek.

A kedvelt reggelizőpelyhek besorolásánál csak a száraz formájukat vették figyelembe, ez az, amit a Kellogg’s sérelmez, hiszen ezeket az emberek a legritkább esetben fogyasztják magukban. Ha az általában hozzáadott tejet is belekalkulálnák a számításba, akkor a termék cukor- és sótartalma relatíve csökkenne az adag súlyához képest.

A Kellogg’s közleményében megjegyzi: próbált ésszerű párbeszédet folytatni a kormánnyal témában, de nem járt sikerrel, ezért döntött úgy, hogy bírósági útra tereli az ügyet.

Felveszik a kesztyűt

A brit elhízásellenes szövetség a Kellogg’s perét egy multinacionális vállalat otromba próbálkozásának tartja, melynek célja, hogy kivonja magát egy fontos új rendelkezés hatálya alól, mert így kevesebb profitja származik majd az egészségtelen termékei eladásából.

A brit egészségügyi minisztérium emlékeztetett rá: a reggelizőpelyhek a gyerekek napi cukorbevitelének 7 százalékát teszik ki, ami jelentős mennyiség.

Az új intézkedés fontos lépés annak a célnak az elérésében, hogy a gyermekkori elhízást 2030-ra felére csökkentsék a szigetországban.

A BBC úgy értesült: a kormány nem tervezi, hogy engedne a Kellogg’snak, mert ez más élelmiszergyártókat is arra ösztönözne, hogy hasonló pereket indítsanak, mondván: ha magas zsír-, só- vagy cukortartalmú ételeiket más táplálékkal együtt fogysztják, akkor már nem is olyan egészségtelenek.

Ne hagyd ki!