Az EU műholdja kering a Föld körül, 6 milliárd eurós projekt részeként építették
Fotó: Shutterstock

Az EU 6 milliárd euróból tömné tele az űrt műholdakkal, jó oka van rá

Az Európai Bizottság hatmilliárd eurós (2 124 milliárd forint) műholdkommunikációs projektet jelentett be, amely része annak a törekvésnek, hogy csökkentse az Európai Unió vállalatoktól való függését, és megvédje a legfontosabb kommunikációs szolgáltatásokat és felügyeleti adatokat a külső beavatkozásoktól-írja a Reuters.


Nagy feladat

Az uniós javaslat célja egy „űralapú”, korszerű összeköttetési rendszer kiépítése és működtetése, amely segít a kiber- és elektromágneses fenyegetések leküzdésében, és javítja az EU távközlési infrastruktúráinak ellenálló képességét.

Az új összeköttetési infrastruktúránk nagy sebességű internetet fog biztosítani, biztosítékként szolgál majd a meglévő internetes infrastruktúrákhoz, növeli az ellenálló képességünket és a kiberbiztonágot, valamint lefedettséget nyújt Európa és Afrika szerte

- mondta Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa.

Az unió lépése érthető, ugyanis a világűr militarizálása, elsősorban az orosz és kínai katonai nyomulás egyre aggasztóbb méreteket ölt. Mindeközben a kereskedelmi cégek is megállíthatatlanul fejlődnek, elég csak Elon Musk SpaceX-ét megemlíteni, amely Starlink projektjén keresztül több tízezer műhold fellövését tervezi a közeljövőben.

Honnan lesz rá pénz?

A hatmilliárd eurós projektet az EU 2,4 milliárd euróval támogatja, az összeget 2022 és 2027 között mozgósítja. A források többi részét az uniós országok, az Európai Űrügynökség és magánbefektetők biztosítják, illetve az uniós költségvetésből finanszírozzák.

Az EU 2023-ban tervezi indítani a projektet.

Ne hagyd ki!