Az Evergrande bedőlése sokakat magával ránthat
Fotó:Shutterstock

Ha bedől ez az óriáscég, a fél világ beleremeghet

Az összeomlás szélén áll a kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande. A 300 milliárd dolláros adósságot felhalmozó vállalat bedőlése Kínán kívül is erős piaci rombolást végezne. Az elemzők a baljós jelek ellenére abban bíznak, hogy a cég túl nagy ahhoz, hogy ne kapjon állami mentőövet. A kínai pártsajtóban azonban más vélemények is megjelentek.


Mélyponton

Több mint egy évtizedes mélypontra zuhantak az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő részvényei a hongkongi tőzsdén, az árfolyam 10,63 százalékos mínuszban, 2,27 hongkongi dolláron zárt hétfőn. A napi mélypontján a részvények értéke 18,90 százalékkal zuhant 2,06 hongkongi dollárig, amely a legalacsonyabb érték volt 2010 májusa óta. A vállalat vasárnap közölte, hogy a befektetőkkel szemben felgyülemlett tartozásaikat elkezdte ingatlanok formájában törleszteni.

Likviditási gondok

A vállalatnak szeptember 23-ai határidővel 83,5 millió dollár kamatot kellene fizetnie a 2022 márciusában lejáró kötvényei után, szeptember 29-én esedékes továbbá 47,5 millió dollárnyi kamat kifizetése is a 2024 márciusában lejáró kötvényekre. A kérdés az, hogy miből. Mert pénz, az nincs, és a hitelezők is elfordultak tőle. A cég bedőlése komoly hullámokat indítana el a bankszektor mellett a lakásvásárlók és befektetők, valamint a beszállítók is megéreznék. A vállalatnak Kína 280 városában több mint 1300 ingatlanprojektje van. Az ingatlanmenedzsment üzletága 310 kínai városban csaknem 2800 projektben nyújt szolgáltatásokat. Az ingatlanok mellett elektromos autókkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, fogyasztási cikkekkel és televíziógyártással is foglalkozik, de még vidámparkot is üzemeltet. Az Evergrande-nak 200 ezer dolgozója van, közvetetten több mint 3,8 millió állást teremt évente. A cég részvényei és kötvényei számos ázsiai részvényindexben szerepelnek.

  Megmentik vagy sem?

Az elemzők abban bíznak, hogy az állam valamilyen formában mentőövet dob a cégnek. A kínai pártsajtóban ugyanakkor megjelent az első vélekedés arról, hogy az Evergrande nem túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni. Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezéssel a kommunista párt lapja, a Zsenmin Zsipao által kiadott Global Times című lap főszerkesztője a kínai sajtóban elsőként foglalt úgy állást, hogy valószínűtlen lenne egy kormányzati mentőakció a vállalat megsegítésére. Hamarosan eldől, kinek van igaza.


Ne hagyd ki!