A Facebook hivatalosan is kitiltotta a tálibokat a platformjáról, miután terrorista szervezetnek minősítette a csoportot. Továbbá felállított egy külön „afgán csapatot", amelynek célja, hogy az összes olyan tartalmat törölje a Facebook platformjairól, amelyek a tálibokhoz köthetők.Bekeményít a Facebook

Az amerikai törvények értelmében a tálibok terrorista szervezetnek minősülnek, így a Veszélyes Szervezetekre (Dangerous Organization) vonatkozó üzletpolitikánk alapján megtiltottuk számukra a szolgáltatásaink használatát. Ez azt jelenti, hogy a tálibok által, vagy a nevükben vezetett fiókokat eltávolítjuk, illetve megtiltjuk dicsőítésüket, támogatásukat és képviseletüket is.

-közölte a Facebook szóvivője a BBC-vel.

A szóvivő hozzátette, hogy felállítottak egy afgán szakértőkből álló csapatot is, amelynek tagjai jártasak a dari és a pastu nyelvekben, illetve ismerik a helyi állapotokat is. Az ő feladatuk lesz a betiltott tartalmak kiszűrése.

Fontos döntés

A Facebook lépése érthető és követendő példa is egyben, ugyanis kiderült, hogy a tálibok előszeretettel használják a közösségi média felületeket a követőik toborzására és az akcióik megszervezésére is. A cég tájékoztatása szerint a tálibok kitiltása érvényes az összes platformjára, így az Instagramra és a WhatsApp-ra is. Bár egyes értesülések szerint a terroristák a WhatsAppon továbbra is aktívan kommunikálnak egymással a végpontok közötti titkosításnak köszönhetően.

Nyomás alatt a közösségi média platformok

Az elmúlt napokban górcső alá került a Twitter is, ugyanis a tálibok szóvivői a platform segítségével tájékoztatták a több százezres követői bázisukat Afganisztán „visszafoglalásáról".

A Twitter szóvivője a BBC megkeresésére elmondta, hogy nem tűrik a terrorista, az erőszakos és a gyűlöletkeltő szervezetek tevékenységeit, de egyelőre az nem derült ki, hogy a tálibok miért használhatják továbbra is a platformot.

A YouTube egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adott ki az üggyel kapcsolatban.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!