Nincs elegendő kapacitása az LNG fogadására és elosztására az Uniónak
Fotó: Shutterstock

Új fejezet nyílt az európai gázmizériában

Mérgdrága cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajók tucatjai horgonyoznak Európa partjainál. Nem tudnak kirakodni, mert tele vannak az üzemek, ahol vissza lehetne alakítani a gázt.Kevés Európa kapacitása az LNG fogadására és visszaalakítására

Körülbelül 35 hajó várakozik Spanyolország partjainál LNG-vel megrakodva. Nem tudnak kirakodni, mert nincs elég kapacitás az cseppfolyósított földgáz gázneművé visszaalakítására. A Reuters cikke megjegyzi, hogy Európa óriási mennyiségű LNG-t vásárolt az előző hónapokban az orosz gázszállítások akadozása/leállása miatt.

Iparági források szerint az ibériai ország hat LNG-terminálja kevesebb mint az ötödét tudja fogadni a sorban álló hajóknak ezen a héten. Azonban nemcsak újragázosító üzemekből van kevés, hanem olyan vezetékekből is, amellyekben szállítani lehetne a terminálokkal rendelkező országokból a gázt más uniós államokba. Egyébként Spanyolország rendelkezik a legnagyobb kapacitásokkal az Európai Unióban: övé a teljes LNG 33, az LNG- tárolók 44 százaléka.

Fordulat a fogyasztásban

A VG megjegyzi, hogy ahogyan lassult az európai gazdaság a közelmúltban, úgy esett vissza az ipari kereslet a gázra. Emellett a szokatlanul meleg idő miatt a vártnál alacsonyabb például a spanyolországi fogyasztás is. Azonban a szállítóhajók folyamatosan érkeznek a kontinensre, ami azzal magyarázható, hogy a kereskedők a gázkereslet és a gázárak további emelésére számítanak a tél közeledtével.

Most meg is engedhetik maguknak, hogy parkoltassák a szállítmányokat, mert nem működik a második legnagyobb amerikai exportőr, a Freeport üzeme, ahol júniusban robbanás történt, és tűz ütött ki. Ha több szállítmány lenne, akkor kihasználnák a hajóikat. Ám így is másfelé irányíthatják az LNG-t, ha a hátralékot nem dolgozzák le gyorsan Európában

– nyilatkozta Alex Froley, az ICIS adatszolgáltató ágazati elemzője.

Ezért lett mocskosul drága az orosz földgázt kiváltó LNG

Miután Oroszország visszafogta az Európába irányuló földgázszállítását, a piaci árak magasra emelkedtek, felborult a kereskedelmi forgalom és akut üzemanyaghiány alakult ki egyes feltörekvő és fejlődő gazdaságokban. Az európai LNG-kereslet az első nyolc hónapban 65 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elvonva a forrásokat az ázsiai-csendes-óceáni térség hagyományos vevőitől, ahol a vásárlások ugyanebben az időszakban 7 százalékkal csökkentek.

Az előrejelzések szerint Európa LNG-importja idén legalább 60 milliárd köbméterrel fog nőni, ami több mint kétszerese a globális LNG-exportkapacitás bővítésének. Rövid- és középtávon ez erős kereslet nyomás alatt tartja a nemzetközi LNG-piacot, így Ázsia LNG-importja az év hátralévő részében alacsonyabb maradhat a tavalyinál.

Ne hagyd ki!