Továbbá Izrael is beszállhat az uniós gázbizniszbe
Fotó: Shutterstock

Két helyről is több földgázt kap Európa, de ez is kevés

Azerbajdzsán megemeli az Európai Unióba irányuló gázexportját, valamint Izraeli is hasonló lépésekről döntött. Azonban ezzel a többlettel sem húzzák ki az Uniót a bajból.


Több gázt szállíthat Izrael az EU-ba

Egy napon belül két állam jelentette be, hogy növeli az EU-ba szállított gáz mennyiségét. Előbb Izrael közölte, hogy a jövő évtől több földgázt exportálhat az Unióba, amivel az orosz forrásokból kieső energiahordozó 10 százalékát pótolhatja. Erről Jair Lapid izraeli miniszterelnök tájékoztatott Berlinben az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Az izraeli gáznak nem csak euróban mérhetik az árát. Lapid együttműködést vár Németországtól a megújuló energiaforrások hasznosítása területén. Emellett a németek a zsidó állam fejlesztésével, a Nyíl-3-as rakétarendszerrel erősíthetik a légvédelmüket. Ezek még csak tervek, de Scholz kijelentette, hogy Izrael részt fog venni Németország védelmi képességeinek növelésében.

Egy posztszovjet állam is több gázt szállíthat az Uniónak

Parviz Shahbazov, Azerbajdzsán energiaügyi minisztere pedig arról tájékoztatott, hogy az országa a tavalyinál 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába.

Az európai szállítmányok összvolumene 2022-ben 12 milliárd köbmétert fog kitenni

idézi a tárcavezetőt a HVG.

A politikus szerint az idei kitermelést augusztusig csaknem tíz százalékkal, 30,6 milliárd köbméterre tudták növelni.

Az EU a bakui vezetéssel még júliusban állapodott meg az azerbajdzsáni gázszállítások megduplázásáról a következő években, ezzel is csökkentve az orosz gázfüggőséget. Továbbá egy gázvezeték kiépítését is tervezik, amely Azerbajdzsánon, Grúzián, Törökországon és Görögországon keresztül évente húszmilliárd köbméteres kapacitással működne.

Kockázatos partner lehet Azerbajdzsán

Az ukrajnai orosz hadműveletek miatt több európai ország leállította az oroszországi gázimportját, valamint gazdasági szankciókat vezetett be az eurázsiai országgal szemben. Moszkva ezután - technológiai problémákra hivatkozva - mérsékelte az Unió felé a megmaradt gázexportját. A kieső földgázt rendkívül neheze tudják pótolni az uniós államok. Pedig a közelgő fűtési szezon miatt sürgős lenne a gáztározóik feltöltése.

Azerbajdzsán nem képes átvenni azt a szerepet, amit Oroszország játszott az EU energia-ellátásában. Az elmúlt években az Unióba irányuló orosz földgázexport évi 150 milliárd köbméter körül mozgott. Ehhez képest 12 milliárd köbmétert tud idén Európa a kaukázusi országtól megvásárolni.

Emellett a posztszovjet országot Oroszország továbbra is a saját érdekszférájának tekinti, így felmerül némi kockázat az uniós gázszállításuk körül.

Viszont az EU nem csak földgázt importálna Azerbajdzsánból. Nagy mennyiségű zöld villamos energiára is szüksége van az országtól, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Grúziába, onnan pedig Romániába juttatnának el.

Ne hagyd ki!