két férfi kezet fog, az egyik a háta mögött keresztbe kulcsolja az ujjait
Fotó: Shutterstock

7 jel, ha valaki a szemedbe hazudik

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy hazug emberrel van-e dolgunk, vagy olyannal, aki igazat mond?Ha nem csak arra figyelünk oda, hogy mit mondanak az emberek, hanem arra is, hogy hogyan mondják, hamar kideríthetjük, hogy valójában mi zajlik a fejükben

− mondta David J. Lieberman pszichoterapeuta, aki az elmúlt 25 évben az FBI, a CIA és más ügynökségek munkatársait képezte ki hazugságvizsgálónak. Most megosztotta a csalás és a manipuláció néhány árulkodó jelét, melyekre érdemes odafigyelni. Az árulkodó pislogásszámról egyébként már írtunk itt, az egyéb szóbeli és fizikai jeleiről pedig itt.

1. Túl sokat beszélnek

Figyeljünk a másik közvetlen válaszára, miután megkérdezzük, hogy tett-e valamit. Általánosságban elmondható, hogy az igaz válasz rövid és közvetlen. A hazugok ezzel szemben gyakran hosszú monológba kezdenek, sok „pongyolasággal" és „moralizálással". Különféle kifogásokkal minősítik a válaszaikat, például: „Én nem vagyok ilyen ember" vagy „Ahogy már korábban is mondtam".

2. Megpróbálják eladni neked az igazságot

Amikor valaki az igazat mondja neked, nem akar meggyőzni, csak az igazságot akarja elmondani neked. A hazug embernek az az érdeke, hogy eladjon neked valamit, így hajlamos a túlmagyarázásra.

3. Megkönnyebbülnek, amikor vége a beszélgetésnek

A hazudozás sokkal több energiát igényel, mint az igazmondás − kimerítő. Emiatt elkövetőik gyakran megkönnyebbülnek, ha leállhatnak. Egy becsületes ember, akit jogtalanul vádoltak meg, nem érez megkönnyebbülést a beszélgetés végén.

4. A szájukkal mosolyognak, nem az arcukkal

A hazugok csukott szájjal, összeszorított ajkakkal mosolyognak, és a homlokuk nem mozdul. Az őszinte mosoly az egész arcot beragyogja.

5. Úgy tesznek, mintha nyugodtak lennének

Amikor valaki úgy tesz, mintha ártatlan lenne, megpróbálja olyan ember képét mutatni, aki nyugodt és magabiztos. Hajlamosak nagyon öntudatos dolgokat csinálni, például képzeletbeli szöszöket szedegetni a nadrágjukról, vagy kinyújtózkodni és ásítani. De az a személy, akit tévesen vádolnak valamivel, feldúlt.

6. A történeteik túl tökéletesek

Ha valaki igazat mond, főleg, ha drámai dologról van szó, a történetnek valószínűleg nem lesz logikus folyamata: gyakran a legdrámaibb résszel kezdik, és menet közben töltik ki az üres részeket. A hazug a történetet sok felesleges részlettel is kitölti, túlkompenzál, és sok lényegtelen dolgot teszbele.

7.Névmások használata

A névmások elárulhatják, hogy valaki megpróbálja-e eltávolítani vagy teljesen elkülöníteni magát a szavaitól. Egy hazudozó kerüli az olyan személyes névmásokat, mint az „én", „nekem", az „enyém". Túlságosan bűntudata van a hazugság miatt ahhoz, hogy közvetlenül saját magára hivatkozzon.

Forrás: Insider és Entrepreneur

Ne hagyd ki!