Jeff Bezos szürke öltönyben mosolyog egy fekete zakós ember előtt napsütéses időben, csukott szemmel
Fotó: Shutterstock

Jeff Bezos ismét kinyitotta a pénztárcáját, nem akárki a kedvezményezett

Jeff Bezos néhány héttel azután, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) tartott beszédében ígérete tett arra, hogy kétmilliárd dollárt különít el a környezetvédelemre, újabb gáláns felajánlást tett. Ezúttal az Obama Foundation nonprofit szervezetet lepte meg több tízmillió dollárral.Egy feltétellel

Jeff Bezos 100 millió dollárt, azaz nagyjából 31 milliárd forintot adományozott az egykori elnök nevével fémjelzett szervezetnek. Az Obama Foundation korábban még soha nem kapott ilyen értékű egyéni támogatást. Az adományt több csoport, köztük a Girls Opportunity Alliance és a My Brother's Keeper ifjúsági szervezetek finanszírozására használják fel.

Bezosnak egy kikötése volt: azt kérte, hogy a Chicago déli részén található, Obama elnöki központban lévő plázát a néhai kongresszusi képviselő és polgárjogi vezető után nevezzék át John Lewis Plaza-ra.

A szabadságharcosok különleges helyet érdemelnek a hősök panteonjában, és nem tudok John Lewis-nál alkalmasabb személyt, akit megtisztelhetnék ezzel az ajándékkal

-mondta Bezos az adományt követő sajtótájékoztatón.

Nemes ügyek

Az alapítvány vezetőinek nem titkolt célja, hogy a chicagói központban található nyilvános tereket olyan emberekről akarják elnevezni, akik életük során rendkívüli tetteket hajtottak végre, amelyekkel jobbá tették a világot. Ez az oka annak, hogy a nagylelkű felajánlás ellenére a pláza nem Bezos nevét fogja viselni.

Bezos az elmúlt hónapokban irdatlan összegeket mozgósított jótékonysági akciók keretében.

2020-ban indította el a Bezos Earth Fund alapot azzal a céllal, hogy összesen 10 milliárd dollárral, azaz nagyjából 3 100 milliárddal forinttal támogassa azokat a tudósokat, aktivistákat és szervezeteket, akik és amelyek aktívan küzdenek a klímaváltozás ellen. Az üzletember az alapon keresztül eddig 947 millió dollárt adományozott, tervei szerin 2030-ig a maradék kilencmilliárd dollárt is mozgósítja.

Idén nyáron a világ legnagyobb oktatási, kutatási és múzeumi komplexumát, a Smithsonian Intézetet is megajándékozta 200 millió dollárral. Űrrepülése után pedig 100-100 millió dollárt adott két szerencsésnek, akiktől annyit kért, hogy egy általuk kiválasztott nonprofit szervezetnek továbbítsák a forrásokat.

Bezost sokan kritizálják, amiért a Föld megmentése helyett inkább az űrturizmust pénzeli, de ahogyan cikkünkben felsorolt példák is mutatják, mindkét ügyet szívén viseli.

Sokan nem ismerik fel a helyzet kettősségét, mind a két területet támogatni kell, ugyanis a két dolog szorosan összefügg egymással. A valóság az, hogy több pénzt költök a Bezos Earth Fund-ra, mint az űrkutatásra.

-mondta az űrbáró az Ignatius Forumon.

Jeff Bezos vagyonát jelenleg 210 milliárd dollárra becsülik.

Ne hagyd ki!