Sok gazdasűgi szereplő vár nagy üzletet a közelgő foci VB-től

Ezek az iparágak várják leginkább a katari foci VB-t

Mindössze négy és fél hónap maradt hátra a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságig, amire a szurkolók mellett különböző gazdasági ágazatok is várnak.


Mindössze négy és fél hónap maradt hátra a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságig, amire a szurkolók mellett különböző gazdasági ágazatok is várnak.

A foci VB a legtöbb foci rajongó számára csak novemberben kezdődik, viszont az olyan iparágak, mint a turizmus, szálloda ágazat, vagy éppen a légiközlekedés számára már sokkal hamarabb elkezdődik a torna. A foci VB szerepe ugyanis egészen átalakult az utóbbi 15 évben és ma már nem feltétlenül a futballrajongók számára lehet izgalmas a VB, de turisztikai, helyszíni élmény szempontból tovább növelheti az értékét egy nyaralásnak.

Ennek köszönhetően a katari turizmus nemcsak a VB alatt, de azután is sokkal felkapottabb lehet. A tornát megelőző 1-3 hónap pedig az egyik legforgalmasabb periódus lesz a szállodaláncok szempontjából is, mivel valószínűleg több tízezer nemzetközi szurkoló, valamint egyszerűen csak érdeklődő szeretne a VB alatt Katarba utazni.

A szálloda ágazat mellett a nemzetközi légiközlekedés számára is nagyon fontos periódus a VB, így már hónapokkal a torna előtt várható a járatok teljes feltöltése. Ennek köszönhetően pedig a katari járatok megsűrítése is. Doha már ígyis a világ egyik legjobban felépített reptere, a Qatar Airways pedig az egyik legnívósabb globális légitársaság. Mellette pedig az olyan nagy európai légitársaságok, mint a British Airways, a Lufthansa, vagy éppen az AirFrance is jó szezonra számíthat, mivel mind a három ország csapata a legesélyesebb országok közé tartozik, így sokkal nagyobb látogatottságra lehet számítani a nagyobb futball nemzetekből.

Ennek megfelelően a média, valamint a tv társaságok is nagy nézettségre, valamint a közvetítési jogokból nagyobb bevételekre is számíthat. A VB kezdete előtt már jó néhány hónappal kialakul, hogy nemzetenként mely csatornák közvetítik majd a meccseket, hogy az otthon maradó szurkolók se maradjanak le semmiről. A médiával egyetemben pedig a különböző tech vállalatok számára is izgalmas periódus a VB. Csak erre az időszakra hihetetlen mennyiségű videó és audió felszerelést gyártanak, valamint szállítmányoznak, hogy a globálisan közvetített torna minden egyes perce és pillanata követhető legyen a futballpályán, valamint azon kívül is. Ez azért is fontos, mert azok a szurkolók vagy az utazás iránt jobban érdeklődők figyelmét is felkeltsék Katar felé, akik nem utaznak a VB-re, de szívesen terveznének egy közel-keleti kiruccanást. Az utóbbi években ugyanis az Emirátusok, valamint Dubai mellett nem Katar volt az utazók elsődleges uticélja, de egy olyan globális esemény, mint a foci VB mindenkinek felkelti a figyelmét és potenciálisan is a turisztikai térképre helyezheti Katart.

A napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő online sportfogadás számára is különleges esemény a foci VB. A VB-t megelőző néhány hétben, valamint a torna teljes leforgása alatt óriási forgalmat bonyolítanak le. A hazai, de főképp a legnagyobb nemzetközi sportfogadási oldalak már a torna előtt hónapokkal kijelzik a VB-re kínált szolgáltatásaikat, amiket természetesen a VB alatt folyamatosan frissítenek is. Kiváltképp készülnek a VB-re az angol fogadóirodák is, mivel a brit kultúra szerves része nemcsak a futball, de a sportfogadás is. Ennek köszönhetően pedig a legnagyobb és legnépszerűbb internetes sportfogadási oldalak Angliából származnak. Magyarországról pedig több angol fogadóiroda is elérhető.

Ezek mellett pedig még számos iparág alkalmazkodik a VB-hez. A szállítmányozás szinte mindenben részt vesz, de érdemes még megemlíteni például a sportszergyártók szerepét is, mivel a VB-re rengeteg szurkolói mez, táska és kiegészítő is készül, hogy minden rajongó a lehető legjobban élhesse át VB-t.

A 2022-es Katari Labdarúgó Világbajnokság november 18 és december 18 között kerül megrendezésre. A VB hivatalos honlapján tovább információt is lehet találni a jegyek értékesítéséről, a katari beutazásról (magyaroknak vízummentes), valamint a lehető legjobb szállásokról is.


The Conversation

Ne hagyd ki!