Mit tudnak a kínaiak?

A legfejlettebb ipari országok közül mindössze kettőben bővült tavaly a gazdaság. Mutatjuk a részleteket.


Az OECD számításai szerint a G20-ak együttes GDP-je 3,3 százalékkal csökkent tavaly. Két országban nőtt csupán a gazdaság: Kínában 2,3 százalékkal, Törökországban pedig 1,8 százalékkal. Kínát értjük, Bár a járvány onnan indult, rövid idő alatt megfékezték és beindították a gazdaságot. A törökök jó teljesítménye azonban némiképp meglepő. A legnagyobb gazdasági visszaesés Nagy-Britanniában volt, ahol 9,9 százalékos GDP-csökkenést jegyeztek fel. Az OECD a G20-csoport idei gazdasági növekedését 6,2 százalékra várja.

A magyar gazdaság 5 százalékkal zsugorodott 2020-ban, vagyis 1995 óta ennél rosszabb éve csak 2009-ben, a pénzügyi világválság idején volt a gazdaságnak.

2020 vége nem úgy alakult

Lassult a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport gazdasági növekedése a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévvel összevetve. A párizsi székhelyű szervezet szerint a G20-ak GDP növekedése 2,1 százalékra mérséklődött a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedéhez képest, amikor még 7,8 százalékos bővülést mértek. Betett a járvány újabb hulláma. Tudjuk, hogy a statisztikák nem szívdobogtatóan érdekes olvasmányok, de hidd el, még egy baráti beszélgetésben is jól jöhet, ha vagdalkozás és nagyotmondás helyett higgadt érveléssel tudod alátámasztani a véleményedet.


Ne hagyd ki!