Poén volt a világ legnagyobb kriptovaluta lopása, mégis jól jártak a hackerek
Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a világ legnagyobb kriptovaluta bűncselekményéért felelős hacker (vagy hackerek, ezt egyelőre nem tudni) visszautalta az ellopott 600 millió dollár értékű valuta nagy részét a blokklánc hálózatok összekapcsolására szakosodott Poly Network nevű vállalkozásnak. Most újabb fordulatot vett az ügy.


Az elmúlt napokban Hollywood-i filmbe illő események zajlottak a kriptopiacon. Adott egy kevésbé ismert cég, a Poly Network, amely különböző blokklánc hálózatokat kapcsol össze a gördülékenyebb és gyorsabb pénzáramlás érdekében. Aztán jön egy hacker, aki észrevesz egy komoly biztonsági rést a platformon, és megfúj 600 millió dollár értékű kriptovalutát. Elindul a hajtóvadászat, a cég fenyegetőzik, szinte az összes kriptotőzsde felbolydul, a kibervédelmi cégek szakemberei pedig gőzerővel keresik a tettest. Aztán a hacker hirtelen elkezdi visszautalni a pénzt. Kiderült ugyanis, hogy az egész akció csak egy unaloműző poén volt, amellyel a cég biztonsági résére akarták felhívni a figyelmet. A tettes ugyanis egy etikus, szakzsargonnal élve fehérkalapos hacker volt.

Itt egy kis költőpénz, Mr. Fehér Kalap!

A Poly Network nemrég kiadott egy közleményt, miszerint sikerült felvenni a kapcsolatot a Mr. Fehér Kalapnak nevezett hackerrel, így fény derült a valódi céljaira is. Fehér Kalap elmondta, hogy a kezdetektől fogva az volt a célja, hogy visszautalja az összeget, és csak fel akarta hívni a figyelmet a hálózat sebezhetőségére. A Poly Netwok végül úgy döntött, hogy 500 ezer dollárral, azaz 150 millió forinttal megjutalmazza az etikus hackert, aki végső soron segített biztonságosabbá tenni a rendszert. A cég hozzátette, reméli, Fehér Kalap a jövőben is azon fog dolgozni, hogy megbízhatóbb legyen a kriptovaluták világa.

Természetesen megjelentek a kritikusok is, akik szerint a hacker egész egyszerűen megijedt a nemzetközi hajtóvadászattól, és rájött, hogy nem tudná pénzzé tenni a zsákmányát. Így jobbnak látta beadni ezt a dumát. Mindenesetre igen kifizetődőnek bizonyult a „bűncselekmény", ráadásul Fehér Kalap hozzátette, hogy igazi rocksztárrá vált hacker körökben.

Ne hagyd ki!