Barnás, fehéres, feketés színű keverék kutya egy kutyamenhelyen, amely veszélybe került, miután a Facebook korlátozta az adománygyűjtést
Fotó: Shutterstock

A Facebook keresztbe tett egy kutyamenhelynek

Már politikusok is kiálltak a jótékonysági szervezet mellett.

Köszi, Zuck!

A nagy-britanniai Hope Rescue kutyamentő jótékonysági szervezet a közelmúltban aggasztó üzenetet kapott a Facebooktól: megsértette a techóriás közösségi irányelveit, ugyanis adománygyűjtő akciójában alkoholtartalmú italnyereményekkel próbálta adakozásra ösztönözni az embereket.

A Hope Rescue alapítója, Vanessa Waddon elmondta a BBC-nek, teljesen értetlenül állnak a dolog előtt, ugyanis jótékonysági programjaikat évek óta alkoholos italokkal népszerűsítik, amivel eddig semmi problémája nem volt a közösségi oldalnak.

A kutyamentők fellebbeztek a döntés ellen, amit a Facebook elutasított. Végül a vállalat kérésének eleget téve az összes „szabálysértő” posztot letörölték. Ezt követően, mint derült égből a villámcsapás, a cég korlátozta bejegyzéseik láthatóságát, Facebook oldalukról pedig eltüntette az „adomány” gombot.

Mint kiderült, a Hope Rescue havonta 15 ezer fontnyi, azaz nagyjából 6,4 millió forintnyi adományt gyűjt össze a Facebook segítségével, így a vállalat „apró manővere” rendkívül nehéz anyagi helyzetbe sodorta a szervezetet.

Kilátástalanság

Vanessa Waddon kifejtette, hogy a szabályok értelmében a valódi, fizikai ingatlannal/telephellyel/üzlettel rendelkező jótékonysági szervezetek, mint például a Hope Rescue, használhatnak alkoholt adománygyűjtéseik során.

Ezt többször is jelezte a Meta Platformsnak (az anyavállalat), érdemi választ azonban egy hónap elteltével sem kapott.

Szó szerint mindent megtettünk. Még sikerült egy olyan embert is kerítenünk, aki Kaliforniában bement az cég irodaházába, de továbbra is csak automatizált válaszüzeneteket kapunk.

-mondta az alapító.

A Meta szóvivője annyit mondott, vizsgálják az ügyet.

A szervezet érdekében Huw Irranca-Davies walesi politikus is felszólalt, aki még a Twitter-közösség segítségét is kikérte az ügyben.

A Hope Rescue hat dél-walesi területről - Merthyr Tydfil, Torfaen, Blaenau Gwent, Rhondda Cynon Taf, Bridgend és a Vale of Glamorgan nyugati fele – fogadja be a kóbor kutyákat.

Emellett segít azoknak a válsághelyzetben lévő gazdiknak is, akik kénytelenek megválni szeretett kedvenceiktől.

Waddon elmondta, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a tiltás miatt, ugyanis a szervezet csak az állatorvosi számlákra havi szinten 20 ezer fontot költ. A Facebook azóta sem reagált a megkeresésekre.


Ne hagyd ki!