Jó az infrastruktúrája és számos szórakozási lehetőséget kínál
Fotó: Shutterstock

A szomszédban van a világ legélhetőbb városa

Visszaszerezte vezető helyét a világ legélhetőbb városai között Bécs az Economist Intelligence Unit (EIU) listáján. Mélyről kapaszkodott fel, hiszen tavaly a top10-ben sem szerepelt. Mutatjuk Budapest helyezését is.


Ismét Bécs az első a listán

Jelentősen befolyásolta a koronavírus a The Economist listáját a legélhetőbb városokról idén is. Bécs 2018-ban és 2019-ben is az első helyen szerepelt a felsorolásban, tavaly azonban a 12. helyre csúszott. Az összeállítás készítői ezt azzal magyarázták, hogy a pandémia miatt zárva voltak a város múzeumai és éttermei. Idén azonban ismét az osztrák fővárosé az elsőség.

A stabilitás és a jó infrastruktúra jelenti a legnagyobb vonzerőt az itt élők számára. (…) Továbbá jó minőségű az egészségügyi ellátás, valamint számos szórakozási lehetőséget és kulturális eseményt is kínál a város

- indokolja Bécs pozícióját a jelentés.

Tavaly Új-Zéland legnagyobb városa, Auckland kerülhetett az első helyre, hiszen ott nem voltak érvényben szigorú járványügyi korlátozások. A közelmúltban azonban a szigetországot is elérte a covid, így a friss listán az új-zélandi nagyváros csak a 35. helyen szerepel.

Budapest is szerepel a listán

A 173 várost tartalmazó lista még nem teljesen publikus, részletesebb eredményeket július 7-re ígérnek. Budapestet azonban megemlítik az előzetes jelentésben. Eszerint a magyar főváros más kelet-közép-európai városokhoz hasonlóan stabilitási pontokat veszített tavalyhoz képest, a térségre jellemző geopolitikai feszültségek miatt.

Kijev például nem is szerepel a listán az orosz támadások okán. Moszkva pedig a 80., Szentpétervár a 88. helyre csúszott vissza. De íme, itt vannak a felsorolás publikus részei:

A tíz legélhetőbb város 2022-ben (megosztott harmadik és tizedik hellyel):

 1. Bécs, Ausztria
 2. Koppenhága, Dánia
 3. Zürich, Svájc
 4. Calgary, Kanada
 5. Vancouver, Kanada
 6. Genf, Svájc
 7. Frankfurt, Németország
 8. Toronto, Kanada
 9. Amszterdam, Hollandia
 10. Oszaka, Japán
 11. Melbourne, Ausztrália

Az utolsó tíz helyezett:

163. Teherán, Irán
164. Douala, Kamerun
165. Harare, Zimbabwe
166. Dakka, Banglades
167. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
168. Karacsi, Pakisztán
169. Algír, Algéria
170. Tripoli, Líbia
171. Lagos, Nigéria
172. Damaszkusz, Szíria.

Ne hagyd ki!