Horribilis pénzt bukott a német gazdaság az orosz-ukrán háború miatt
Fotó: Shutterstock

Kiszámolták, ennyit buknak a németek a háború miatt

Oroszország Ukrajna elleni háborúja a hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő nagyságú veszteséget okoz a német gazdaságnak 2023 végéig az ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) becslése szerint.


Peter Adrian, a DIHK elnöke a Rheinische Post című lapnak azt mondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója a háború kezdetétől - 2022. február 24. - 2023 végéig minden egyes német állampolgárnak nagyjából kétezer euróba, a német gazdaság egészének pedig a GDP 4 százalékának megfelelő mintegy 160 milliárd euróba kerül.

A 160 milliárd euró úgynevezett növekedési veszteség, ami azt jelenti, hogy a német gazdaság ennyivel kevesebb értéket állít elő ahhoz képest, ha nem lenne háború. A kiesés az energiaárak meredek emelkedésének és a termelési láncolatok szétzilálódásának, az úgynevezett szűk ellátási keresztmetszeteknek tulajdonítható. Ezek a hatások 2022-ben GDP-arányosan 2-2,5 százalék körüli mértékben vetették vissza a gazdaságot, az idén további 1,5-2 százalékos kiesés várható.

Főleg az energia drágulása gond, mert Németországban az ipar nagyobb arányt képvisel a gazdaságban, mint sok más országban, és az ágazat számos fontos része igen energiaigényes. Ezért a 2023-as és 2024-es gazdaságnövekedési kilátások is gyengébbek, mint sok más országban - fejtette ki Peter Adrian.

A tartósan magas energiaárak versenyhátrányt jelentenek. Németországban a gáz ára háromszor-ötször magasabb, mint az Egyesült Államokban, az áram pedig nagyjából négyszer drágább a német kis- és középvállalkozásoknak (kkv), mint a francia kkv-knak - emelte ki a DIHK vezetője. Ugyanakkor a német kamarák nem számítanak recesszióra. A napokban megjelent előrejelzésük szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a 2022-es 1,8 százalékos növekedés után stagnál az idén.


Ne hagyd ki!