New York, Carnegie Hall

New York, Carnegie Hall

Fotó: Unsplash

Luxuskörnyékre költöztették a New York-i hajléktalanokat

Egy új New York-i hajléktalanszálló borzolja a kedélyeket Manhattan egyik elit környékén.


Egy májusi bírósági döntés szabad utat adott a hely megnyitása előtt, a környéken lakók aggályai és tiltakozása ellenére.

Közel a Carnegie-hez

A 80 hajléktalan férfi befogadására alkalmas szálló a korábbi Park Savoy Hotel épületében kapott helyet, egy sarokra a híres koncertteremtől, a Carnegie Halltól, és közvetlenül az első szupermagas társasház bejárata mellett, az úgynevezett „Milliárdosok során”. Az útszaszakasz a luxus felhőkarcolóiról, és a manhattani léptékkel mérve is szupergazdag lakóiról kapta a nevét. A One57 fantázianevű társasházban adták el a város első 100 millió dolláros apartmanját. Michael Dell volt a bőkezű vevő, még 2014-ben.

Az Egyesült Államokban a hajléktalanok száma 2020-ban, a pandémia csúcsán 2,2 százalékkal megugrott 2019-hez képest, akkor a felmérések szerint éjszakánként akár 580 ezer is volt azoknak a száma, akik nem tudták hol álomra hajtani a fejüket. Bár az arány 2021-ben 8 százalékkal csökkent, ez elsősorban a családokat érintette kedvezően, a magányos hajléktalanok száma nem változott.

Amúgy is zajos

A város Midtown részén lévő új hajléktalanszálló csak egy újabb adalék az amúgy is feszültségekkel terhes környéken. Az ottlakók folyamatosan panaszkodnak a zaj miatt, amit az éttermek kiülős részéből kell elszenvedniük.

A Carnegie Hall-lal szemközt található Osborne nevű társasház tulajdonosai folyamatos csatában állnak az üzlethelyiségek bérlőivel, mert a kiülős helyeken éjszakánként túl nagy a zaj. A bérlők azonban azt mondják, hogy csak a város „nyitott utcák” programjának megfelelően üzemelnek.

Ne hagyd ki!