Öltönyös kereskedő fogja a fejét, miután meglátta, hogy rossz helyre tette a tizedesvesszőt és 100 milliót bukott

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Rossz helyre tett tizedesvessző miatt bukott százmilliót egy kereskedő

Egy meglehetősen népszerű és keresett, közel 100 millió forintot érő digitális műalkotás alig egymillió forintért kelt el a napokban. Nem egy ritka leértékelésről vagy egy rendszerhibáról van szó, a tulajdonos egyszerűen rossz helyre tette a tizedesvesszőt.


Pech

A pórul járt kereskedő a közelmúltban a Bored Ape Yacht Club nevű digitális kollekció egyik példányán, a 3547-es számú Bored Ape NFT-n próbált túladni, amikor figyelmetlenségének köszönhetően pillanatok alatt több tízmillió forintot bukott.

Az említett gyűjteményeben - ahogyan a neve is sugallja – nagyjából 10 ezer, unott majmokat ábrázoló alkotás található. A 2021 áprilisában piacra dobott művek komoly népszerűségre tettek szert az elmúlt hónapokban, nemcsak az NFT-rajongók, hanem a celebek körében is. Ennek köszönhető, hogy egy-egy főemlős akár 75 ethereumért, azaz nagyjából 100 millió forintért is eladható. A maxnaut nevű kereskedő pontosan ennyiért akart túladni értékes tokenjén.

A CNet hírportálnak elmondta, hogy egy pillanatnyi figyelmetlenség következtében véletlenül 75 ether helyett 0,75 etherért bocsátotta áruba szeretett majmát. A hibát azonnal észlelte, de addigra már késő volt. Valaki lecsapott a kihagyhatatlan ajánlatra.

Szép új világ

Maxnaut arra gyanakszik, hogy egy „bot”, egy számítógépes, automatizált algoritmussal felvértezett vásárló juthatott hozzá a digitális műtárgyhoz. Ezt az elméletet tovább erősíti, hogy a vevő nagyon magas, 8 etheres, azaz közel 10,5 millió forintos tranzakciós díjat fizetett, hogy az ügyletet minél előbb lebonyolítsa az ethereum blokklánc hálózata.

Itt megjegyeznénk, hogy a hagyományos banki ügyletek során az ilyen bakik általában könnyen visszafordíthatók, ha a bankot gyorsan tájékoztatják a hibáról. A kriptovaluták vadnyugati világában már más a helyzet.

A 3547-es majmot a „bot” szinte azonnal kirakta az OpenSea kereskedelmi platformra, ahol jelenleg 85 etherért, nagyjából 111,5 millió forintért lehet hozzá utni.

Az unott majmokat a bevezetés után átszámítva körülbelül 100 ezer forintért lehetett megvásárolni. Manapság a legolcsóbb példány is megér közel 65 millió forintot.

A tízezres kollekció egyediségéért szintén egy számítógépes szkript felel, minden egyes példány egy minimális szinten eltér a másiktól. A tulajdonosok többnyire a közösségi oldalaik profilképeként állítják be majmaikat, így jelezve másoknak, mi van a birtokukban.

A „jacht klub” tagjai exkluzív digitális ajánlatokhoz is hozzá férnek, valamint különböző közösségi eseményeket is szerveznek számukra.

Mi az az NFT?

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Félreértés ne essék, bármelyik NFT-t könnyedén le lehet másolni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy „jobb klikk, másolás" után egy milliárdokat érő token kerül a birtokunkba. Gondoljunk csak bele, a Mona Lisát is többször megpróbálták lemásolni, hamisítani, mégsem jutottak vele semmire. Nagyjából ugyanez a helyzet itt is. Pontosan vissza lehet követni, ki az NFT eredeti tulajdonosa. Ennek köszönhetően a piac nagyjából úgy működik, mint a hagyományos műkereskedelem.

Ha érdekel, mekkora biznisz van az NFT-kben, számokkal alátámasztva, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!