Útlevél és beszállókártya egy férfi kezében
Fotó: Shutterstock

Az EU-ban kiadott aranyútlevelek fele oroszoké, de záródik a kapu

Sok orosz oligarcha számára a legértékesebb tulajdon, amit pénzen meg lehet vásárolni nem egy luxusjacht vagy magánrepülőgép, hanem az útlevél.

Pénzért útlevél

Az úgynevezett aranyútlevél, vagyis befektetési programokon keresztül elnyert állampolgárság lehetővé teszi tehetős külföldiek számára, hogy egy bizonyos pénzösszeg befektetése után az adott országban állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt kapjanak.

Több mint egy tucat ország kínál bevándorlási befektetési programot. Az Egyesült Államokban például az EB-5 program keretében zöldkártyát kaphatnak azok a külföldiek, akik minimum 1,8 millió dollárt fektetnek be az országban és tíz teljes munkaidős állást hoznak létre amerikai munkavállalók számára.

A világon több ezer aranyútlevél kötött ki az orosz elithez tartozók kezén az elmúlt években. A jól ismert oligarcha, Roman Abramovics például tavaly kapott portugál állampolgárságot.

Az Európai Parlament becslése szerint

az Európai Uniós országokban kiadott aranyútlevelek fele orosz jelentkezőkhöz került, ami súlyos biztonsági kockázatot jelenthet

azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Gyenge láncszem

2022 februárjáig az Egyesült Királyság állandó letelepedési engedélyt ajánlott azoknak a külföldieknek, akik 2,6 millió angol fontot fektetnek be az országban. A program 2008-as bevezetése óta sok orosz vásárolt többmillió dolláros lakásokat, főként Londonban. Ezek többnyire üresek, hiszen az uniós útlevél valódi értéke az, hogy szabadon lehet utazni és bárhol letelepedni az unión belül. A program ellenzői mindig is azzal érveltek, hogy a tagállamok az aranyútlevelek révén megnyitják az utat a pénzmosás és a korrupció előtt.

A dúsgazdagok számára – különösen, akik háború vagy szankciók sújtotta országokból valók – a pluszútlevelek begyűjtése olyan, mint egy biztosítás.

A kínai és orosz polgárok összesen az Unióban befektetések révén kiadott útlevelek 75 százalékának birtokosai, őket követik a Közel-Kelet és Észak-Afrika országának polgárai.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete ót az Egyesült Királyság, Málta, Bulgária, Portugália, Görögország és a Cseh Köztársaság megtiltotta vagy felfüggesztette az arany útlevelek kiadását oroszoknak.

Az Európai Parlament most az egész programot be akarja szüntetni az uniós tagállamokban.

Ingyen pénzről nehéz lemondani

Az aranyútlevélhez kapcsolódó befektetési elvárás ingyen pénz az egyes országok számára, különösen ott, ahol gazdasági nehézségekkel küzdenek.

Törökországban a gazdag oroszok négyesével veszik az apartmanokat, hogy megkapják az állampolgárságot

– mondta az isztambuli ingatlanértékesítő Golden Sign vezetője korábban a Business Insidernek.

Minden egyes befektetés vérfrissítés a török gazdaságnak – fogalmazott, hozzátéve: a cég bevételeinek 70 százaléka oroszoktól származott márciusban. Biztos abban, hogy az aranyútlevelek valamilyen formában megmaradnak Törökországban, még akkor is, ha az EU idővel betiltja azokat.


Ne hagyd ki!