Orbán Viktor miniszterelnök sötét zakóban, fehér ingben, sötét nyakkendőben nézi a róla készült NFT-gyűjteményt
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor 75 arca: kriptoműalkotásokon tűnik fel a kormányfő

Egy NFT-művésznek köszönhetően most bárki beszerezhet egy egyedi, Orbán Viktort ábrázoló kriptoműtárgyat. Jelen esetben az "egyedit" a szó legszorosabb értelmében kell érteni.A lehetőségek tengere

Ez a gyűjtemény azt hivatott bemutatni, hogy Orbán Viktor nem csupán egy miniszterelnök vagy egy politikus, hanem egy igazán sokoldalú ember, és lényegtelen, hogy milyen szakmában, vagy létállapotban próbálja is ki magát, mindegyikben ki fog emelkedni

-olvasható a gyűjtemény bemutatásában.

Na de miről is van szó pontosan? A napokban a világ egyik legnagyobb NFT kereskedelmi piacterén, az OpenSea-n megjelent egy különleges, Orbán Viktor ihlette gyűjtemény.

A kollekcióban 75 alkotás található, amelyek mindegyike a miniszterelnököt ábrázolja, amint -a művész szavaival élve- valamilyen létállapotban leledzik.

Az érdeklődők bizonyos mennyiségű ethereumért cserébe megvásárolhatják a digitális műtárgyakat, például az ördög ügyvédje, a vörös báró, az LMBTQ, a füstös barna, a gyíkember, a rezsimikulás, a szerzetes, vagy épp a füves Jézus Orbánt.

Az online liciten eddig 38 NFT talált gazdára összesen 2,6 ether, azaz nagyjából 3,2 millió forint értékben.

A gyűjteményt ide kattintva tekinthetitek meg.

Mi az az NFT?

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Félreértés ne essék, bármelyik NFT-t könnyedén le lehet másolni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy „jobb klikk, másolás" után egy milliárdokat érő token kerül a birtokunkba. Gondoljunk csak bele, a Mona Lisát is többször megpróbálták lemásolni, hamisítani, mégsem jutottak vele semmire. Nagyjából ugyanez a helyzet itt is. Pontosan vissza lehet követni, ki az NFT eredeti tulajdonosa. Ennek köszönhetően a piac nagyjából úgy működik, mint a hagyományos műkereskedelem.

Ha érdekel, mekkora biznisz van az NFT-kben, számokkal alátámasztva, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!