Az örmény gazdaság sokat profitálhat a menekülő oroszokból
Fotó: Shutterstock

Ez a kis ország nagy hasznot húzhat a menekülő oroszokból

Az örmény gazdaság növekedési üteme csaknem a duplájára gyorsulhat a háború elől menekülő oroszok miatt.


A hárommilliós ország már most megérzi a nem várt vendégek hatását: idén eddig csaknem 400 ezer orosz érkezett Örményországba. Már jóval a részleges mozgósítás előtt is sokan vándoroltak az országba és bár többségük nem maradt ott –főleg Nyugat-Európába utazott tovább – így is jelentős hatást gyakorolnak a helyi gazdaságra. Számos orosz cég is ide tette át a székhelyét, értelmiségiek is érkeztek jelentős számban. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) adatai szerint az örmény gazdaság ennek hatására berobbant, a korábbi 4,5 helyett most 8 százalékos növekedést várnak 2022-ben.

A vg.hu orosz lapértesülések alapján azt írja, az érkezők alaposan felbolygatták az ingatlanpiacot, ahol több mint 20 százalékos emelkedést regisztráltak alig néhány hónap alatt, de a bérleti díjak is az egekbe szöktek. A fővárosban több lakásból is elkezdték kilakoltatni a szegényebb családokat, hogy a oda oroszokat tudjanak beköltöztetni, jelentősen megemelt árakon.

Az oroszok új munkahelyeket is teremtenek: sorra nyitják a bárokat, kávézókat és iskolákat is, nemcsak a nagyvárosokban, hanem Örményország hegyvidéki részein is. Nagyon sok bevándorlónak van számítástechnikai jártassága, ahogy építészek, mérnökök is szép számmal érkeztek Jerevánba. Ők mind nagy hasznot jelentenek az örmény gazdaságnak, hiszen nem várható, hogy a háború miatt rövid időn belül hazatérnek.


Ne hagyd ki!