Az ókori Rómában épül Colosseum a felkelő nap sugaraitól megvilágítva
Fotó: Unsplash

2000 éves műalkotás döntött meg egy évtizedes rekordot

A Shoteby’s aukciós ház egy igazi ritkaságot, egy ókori római szobrot bocsátott árverésre a közelmúltban. A klasszikus szobrászat rég elveszettnek hitt mesterműve nemcsak az állapota, hanem a piaci értéke miatt is figyelemreméltó, az árverésen ugyanis rekord született.


A szépség és a szerelem

24,6 millió dollárért, átszámítva közel nyolcmilliárd forintért kelt el a Hamilton Aphrodité nevű ókori római márványszobor a Sotheby's aukciós ház árverésén. A műalkotásért kifizetett végső összeg a 2,7 millió dolláros alsó becsérték kilencszerese volt. A Shoteby’s szerint ezzel rekordot állítottak fel, mivel ókori márványszoborért még sohasem fizettek ekkora összeget-írja a Hamu és Gyémánt a RobbReportra hivatkozva.

A történelmi jelentőségű műalkotás az évezredek során többször is gazdát cserélt. A Kr. u. 1. vagy 2. századból származó márványszobor korábban Hamilton 8. hercegének skóciai birtokán, a Hamilton-palotában állt, ahol 144 éven át őrizték.

1920-ban a londoni Spink and Son kereskedőkhöz került, akik William Randolph Hearst amerikai kiadómágnásnak adták el Aphroditét. Hearst a szobrot a művészeti gyűjteménye nagy részével együtt egy ötemeletes bronxi raktárban tárolta. 1949-ben egy New York-i műkereskedő vásárolta meg az alkotást, amit a londoni árverés előtt ekkor láttak utoljára.

Szép, szép, de…

Bár a Hamilton Aphrodité megdöntötte a 2010-ben felállított 23,8 millió dolláros rekordárat, a trónfosztás „csak” a márványszobrok kategóriájában jött össze. A RobbReport emlékeztet, hogy 2007 decemberében 57,2 millió dollárért, azaz nagyjából 18,6 milliárd forintért kelt el egy időszámításunk előtti 3000-ből származó, mészkőből készült oroszlánfigura.

Ne hagyd ki!