Srí Lanka Colombo tüntetők az utcán

Április 19-i tüntetés Colombóban

Fotó: Shutterstock

Kétségbeesett felhívás az összeomlás szélén álló országban

A Srí Lanka-i kormány arra szólította fel a helyi gazdákat, hogy napokon belül vessenek rizst, miután az ország hetven éve nem tapasztalt gazdasági válsággal küzd.

A szigetország mezőgazdasági minisztere felhívta rá a figyelmet, hogy az ország élelmiszerbiztonsága folyamatosan romlik. A legutóbbi inflációs érték 39 százalékos volt.

Augusztusra kiürülnek a készletek

Srí Lankán nem tudnak elég alapvető árut, köztük élelmet biztosítani a lakosság számára, az inflációt ez is felfelé húzza, az árak rekordmagasságba szöktek. A kormány adóemelésre kényszerült, hogy ki tudja fizetni a fontos importált árucikkeket, köztük az élelmiszert és az üzemanyagot.

A 22 milliós ázsiai ország gazdasága a pandémia, a növekvő energiaárak és a populista adócsökkentések miatt került súlyos helyzetbe. A devizahiány és az infláció együttes hatására nincs elég gyógyszer, üzemanyag, és alapvető árucikk az országban.

Mahinda Amaraweera gazdasági miniszter újságíróknak azt mondta:

minden gazdát arra kérünk, hogy a következő öt-tíz napban menjenek ki a földekre, és vessenek rizst.

A Srí Lanka-i vezetés kénytelen az élelmiszer biztosítása érdekében minden követ megmozgatni, miután a kormányfő bejelentette, hogy augusztusra súlyos hiány alakulhat ki.

100 ezer tonna élelem kellene 

Az ország a dél-ázsiai élelmiszerbankhoz is fordult segítségért, amely a szükséget szenvedő államokat rizzsel és más árukkal látja el. Srí Lanka élelmiszerügyi biztosa a The Financial Timesnak korábban elmondta: nemrég adták be kérelmüket a szervezethez. Hozzátette, hogy országának

100 ezer tonna élelmiszerre volna szüksége adomány vagy támogatott vásárlás formájában.

A kormány a napokban 8 százalékról 12-re emelte az általános forgalmi adót. A várakozások szerint ez 65 milliárd rúpiával, vagyis 180 millió dollárral megemeli a központi bevételeket. A pénzügyminiszer korábban azt mondta, hogy a következő nyolc hónapban 4 milliárd dollárra volna szükségük ahhoz, hogy az alapvető importcikkekért fizetni tudjanak.

Ugyancsak a héten jelentették be, hogy az infláció mértéke májusban az egy évvel ezelőttihez képest 39 százalékos volt az áprilisi 29,8 százalékos után. Áprilisban Srí Lanka története során először nem tudta törleszteni devizaadósságát.

Arról, hogy Srí Lanka volt az egyik első ország, amelyet megütött az Ukrajna ellen indított orosz háború, itt írtunk.


Ne hagyd ki!