Merényletet követtek el a szlovák kormányfő ellen
Fotó: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Merényletet követtek el a szlovák kormányfő ellen

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit Nyitrabányán (Handlova), a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg - közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya.


A kormányfőt az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt szállították Besztercebányára és nem Pozsonyba. "A következő órák sorsdöntőek lesznek" - írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

Szlovák sajtóértesülések szerint a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és a gyomrán találták el a lövedékek.

A gyanúsítottat lefegyverezték, elfogták. A környéket lezárták, a kulturális központot evakuálták, a biztonságiak pedig a többi kormánytagot is biztonságba helyezték.

Zuzana Caputová szlovák államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és gyógyulást kívánt a miniszterelnöknek.Peter Ziga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte, a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a támadás "társadalmi konfliktus" következménye. A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is. Branislav Grühling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást.

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!" "Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte" - írta a miniszter. Kiemelte, nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában.


Ne hagyd ki!