A spanyolok letörték az inflációt
Fotó: Shutterstock

Ebben az EU-s tagállamban tényleg megfékezték az inflációt

Spanyolországban az előzetes várakozásoknak megfelelően húszhavi mélypontra mérséklődött a fogyasztói áremelkedés üteme márciusban.A spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken végleges adatként azt közölte, hogy az előzetes becsléssel összhangban 3,3 százalékra mérséklődött az éves infláció a februári 6,0 százalék után. A fogyasztói áremelkedés lassulása elsősorban a bázishatásnak tudható be, az energiaárak idén márciusban csökkentek, szemben az előző év márciusában látott meredek emelkedéssel, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója okozott.


2021 augusztusa óta a márciusi éves szintű inflációs ráta a legalacsonyabb, főként az áram- és gázárak, valamint a közlekedés árainak esése miatt. Az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára némileg csökkenő ütemben emelkedett, márciusban 16,5 százalékkal, míg egy hónappal korábban 16,6 százalékkal. A lakberendezés és háztartási felszerelések, az éttermek és szállodák, valamint a ruházat és lábbelik árai is csökkenő mértékben nőttek. Ezzel szemben az alkoholos italok és a dohánytermékek árai gyorsuló ütemben emelkedtek, a rekreáció és kultúra területén is gyorsult az infláció márciusban.Márciusban a fogyasztói árak az előzetes becsléssel összhangban 0,4 százalékkal emelkedtek februárhoz képest, amikor 0,9 százalékos havi növekedést regisztráltak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált éves fogyasztói árindex (HICP) 3,1 százalékra esett márciusban Spanyolországban a februári 6,0 százalékról. Havi összehasonlításban a HICP 1,1 százalékra emelkedett márciusban, miután februárban 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak. A magas élelmiszerárak jelentős terhet jelentenek a spanyol háztartások számára. A spanyol kormány december végén jelentette be, hogy egyebek mellett egyes alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes eltörlésével próbálja meg enyhíteni az infláció okozta terheket 2023 első felében Spanyolországban. Az energiaárak és élelmiszerárak nélkül számolt éves maginfláció alig mérséklődött Spanyolországban, márciusban az előzetes becslésnek megfelelően 7,5 százalékra lassult a februári 7,6 százalék után.


Ne hagyd ki!