Steve Jobs szemüvegben, kényelmes pulóverben, gondolkodó tekintettel

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.


Bill Gates

Bár Bill Gates és Steve Jobs 30 éven keresztül folyamatosan rivalizált egymással, részben ennek a versengésnek köszönhető az Apple és a Microsoft sikere is. Az üzletemberek végül barátok lettek, Jobs távozásával pedig Bill Gates élete is kicsit kevesebb, kicsit unalmasabb lett. Halála után a következőt írta a Twitterre:

Nekünk, szerencséseknek, akiknek megadatott, hogy Steve-vel dolgozhassunk együtt, őrülten nagy megtiszteltetés volt. Hihetetlenül hiányozni fog Steve.

Az elmúlt években Bill Gates többször is beszélt Jobs-ról, egyebek között azt is elmondta, hogy rendkívül irigy volt vetélytársára, különösen a motivációs képességeire és a nyilvános beszédeire.

Az emberek túlmotiválásának mágusa volt. Én tapasztalatlanabb varázslónak számítottam, így nem estem a bűbájainak hatása alá, de pontosan láttam, ahogy varázsigéket szór a közönségre, emely megbabonázva hallgatja

-mondta Gates Jobs-ról az Armchair Expert-nek adott interjújában.

Gates a Wall Street Journal 2019. szeptemberi számában kifejtette, hogy Jobs-nak természetes tehetsége volt a hallgatóság megnyeréséhez, és sokszor akkor is csillogó szemekkel néztek rá, ha egy viszonylag rossz termékről tartott előadást (itt a NeXT Computer-re gondolt).

Elon Musk

Elon Musk-ot sokan hasonlítják Steve Jobs-hoz a nagyratörő tervei és jövőképe miatt, de sajnos úgy igazán soha nem tudtak elbeszélgetni egymással. Musk egy 2013-as eseményen azzal viccelődött, hogy a Google társalapítója, Larry Page egy partin be akarta mutatni őt Jobs-nak, de az üzletember kifejezetten rideg volt vele.

Egyszer tényleg megpróbáltam beszélni vele egy partin, de nagyon bunkó volt velem. De nem hiszem, hogy velem volt a probléma, egyszerűen csak olyan kedve volt aznap

-mesélte Musk.

A Tesla-vezér egy 2018-as interjúban elmondta, hogy mindig is csodálta Jobs-t.

A nagyszerű emberek vonzásának és motiválásának képessége kritikusan fontos egy vállalat sikeréhez, mert a vállalat nem más, mint egy embercsoport, amelyet azért hoztak létre, hogy megalkossanak egy terméket vagy szolgáltatást.

-magyarázta Elon Musk hozzátéve, hogy sokan elfelejtik ezt az egyszerű igazságot, és ő is úgy próbálja felépíteni a Tesla-t, ahogy Steve Jobs az Apple-t.

Példaképe halálának 10 évfordulóján a következőt írta Twitterre:

Bárcsak lett volna lehetőségem beszélni vele.

Tim Cook

Jobs a halála előtt Tim Cook-nak adta át az Apple vezető szerepét, az üzletember jelenleg is a vállalat vezérigazgatójaként dolgozik. Cook azt mondta, annak ellenére, hogy több mint 14 évig majdnem minden nap Jobs mellett volt, egész egyszerűen nem érezte úgy, hogy át tudja venni az elődje helyét.

Egy 2019-es beszédében, amit a Stanford Egyetem végzős diákjainak tartott, a következőt mondta:

14 évvel ezelőtt, Steve itt állt, ezen a pódiumon, és a következőket mondta az elődjeiteknek: „Az időtök véges, szóval ne pazaroljátok arra, hogy valaki más életét élitek." Én annyit tennék hozzá, hogy a mentoraitok felkészíthetnek, de valójában nem lesztek kész a feladatra, ha elhagynak.

Cook ezek után kifejtette, hogy milyen magányosnak érezte magát Jobs távozása után, majd hozzátette, hogy ekkor döbbent rá, mekkora különbség van a között, ha valakit felkészítenek, és a között, ha valaki tényleg készen áll egy feladatra. Figyelmeztette a diákokat, hogy ha vezetői pozícióba kerülnek, akkor valószínűleg úgy érzik majd, hogy nem állnak készen a feladatra, ami teljesen normális érzés egy ilyen helyzetben.

Találd meg a reményt a váratlanban. Találd meg a bátorságot a kihívásban. Találd meg a víziódat a magányos úton.

-fogalmazott Cook.

Ne hagyd ki!