Százmilliókért kelt el egy videojáték-kazetta

Az elmúlt hónapokban rengeteg pénz cserélt gazdát a különböző aukciós házak árverésein. Manapság már nemcsak a gyémántok, a festmények és a százéves italok kelnek el csillagászati összegekért, hanem a videojáték-relikviák is. A napokban két rekord is született.Múlt hét pénteken egy bontatlan csomagolású The Legend of Zelda videojáték-kazetta 870 ezer dollárért, azaz közel 261 millió forintért talált új gazdára, ezzel új rekordot beállítva a játékok világában. A csúcstartó azonban nem élvezhette sokáig a rivaldafényt, ugyanis néhány nappal később meg is dőlt az említett rekord. A Heritage Aukciós ház árverésén 1,56 millió dollárért (468 millió forint) kelt el egy eredeti, bontatlan csomagolású Super Mario 64-kazetta.

Megéri? Nem éri meg?

A Heritage tájékoztatása szerint az 1996-os kiadású Super Mario 64-kazetta rendkívül jó állapotban van, ha minden igaz csupán öt darab ehhez hasonló példány található a világban. A kazetta a Wata vállalat videojáték értékelő skáláján is 9,8-es értékelést ért el. Ez azt jelenti, hogy a kazetta olyan állapotban van, mintha teljesen új lenne.

A Super Mario 64 a világ egyik legnépszerűbb játéka, amelyet a mai napig rengetegen imádnak. Sokan úgy vélik, ez a játék azért ritkasáh, mert napjainkban is ugyanolyan élményt nyújt, mint közel három évtizeddel ezelőtt.

Ezektől függetlenül a csillagászati vételár az aukciós házat is meglepte, amely 100 ezer dolláros indulóárral indította a kazetta árverését.

Az elmúlt évben két hasonlóan kirívó esetnek lehettünk tanúi. A Super Mario Bros. egyik példánya 114 ezer dollárért, míg egy másik 660 ezer dollárért talált új gazdára.

The Conversation

Ne hagyd ki!