Kaspersky felirat irodaház tetején
Fotó: Shutterstock

Washingtonnak gyanús a Kaspersky orosz kiberbiztonsági cég

Az Egyesült Államok kormánya még az ukrajnai orosz invázió másnapján titokban arra figyelmeztetett több amerikai céget, hogy Moszkva károkozásra használhatja fel az orosz kiberbiztonsági vállalat, a Kaspersky szoftverét.A Reuters egy magas rangú amerikai kormánytisztviselőtől és két másik, az ügyben jártas forrástól úgy értesült: a célzott figyelmeztetés része volt a washingtoni stratégiának, hogy

a kritikus infrastuktúrát - például a vízellátást, a távközlést és az energiaellátást - megvédje az esetleges orosz beavatkozástól.

Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta: az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók után számítani lehet retorziókra, ideértve a kibertámadásokat is, de ezt bővebben nem részletezte.

A kockázatkezelés mértéke változott az Ukrajna elleni orosz támadás után – fogalmazott a magasrangú politikus a hírügynökségnek.

Megvéd vagy bajt hoz?

Az orosz központú Kaspersky által kínált szoftver a kiberbiztonsági iparág egyik legnépszerűbb vírusirtója. A cég alapítójáról, Eugene Kasperskyről kapta a nevét, aki Washington szerint korábban orosz titkosügynök volt.

A Kaspersky szóvivője közleményében úgy reagált: a szoftverükkel kapcsolatban megjelent homályos célzások tovább rombolják a cég hírnevét, anélkül hogy a lehetőségük nyílna konkrét aggodalmakra reagálni.

Washington attól tart, hogy az orosz titkosszolgálatok vagy rendfenntartó erők arra kényszeríthetik a Kaspersky orosz munkatársait, hogy elérést biztosítsanak ügyfeleik számítógépéhez.

Nagy cégek a partnerei 

Az orosz kiberbiztonsági cégnek az Egyesült Államokban is van kirendeltsége, és honlapja szerint

együttműködő partnere a Microsoftnak, az Intelnek és az IBM-nek.

Nem ez az első eset, hogy Washington azzal vádolta az orosz központú vállalatot, hogy a Kreml befolyása alatt áll. A Trump-adminisztráció 2017-ben és 18-ban is tiltotta a Kaspersky vírusirtót a kormányzati számítógépes rendszereken, a cégeket pedig arra figyelmeztette, hogy szüntessék be a használatát. A Kaspersky négy évvel ezelőtt is tagadta, hogy bármilyen együttműködést tartana fenn az orosz titkosszolgálattal.

Ne hagyd ki!