A turizmus visszaesése a járványban négyezer milliárd dolláros kiesést jelent a globális gazdaság számára 2020-ban és 2021-ben – derült ki egy ENSZ jelentésből. A legnagyobb veszélyben a fejlődő országok vannak, ahol a vakcinahiány miatt lassan halad az oltási kampány.


A veszteség összege csak az idén elérheti az 1700-2400 milliárd dollárt annak ellenére, hogy az ágazat remélhetőleg magához tér a második félévben az olyan térségekben, mint Észak-Amerika és Európa, ahol jól haladnak a lakosság oltásával. Tavaly az előző évhez képest 73 százalékkal esett vissza a turisták száma a világban, és csak két év múlva, várhatóan 2023-ban éri majd el újra a járvány előtti szintet. Az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus negyven évvel vetette vissza az ágazatot, amely így a 80-as évek szintjén teljesít, veszélyeztetve többmillió ember megélhetését, növelve a munkanélküliséget. Csak a nagyságrend érzékeltetésére, Magyarország éves GDP-je 155 milliárd dollár. A Facebook értéke 1000 milliárd dollár.

A legnagyobb vesztesek

A jelentés készítői szerint a térségek közül Közép-Amerika a legnagyobb vesztes, amely GDP-jének csaknem 12 százalékát veszítette el a turizmus leállása miatt, Kelet-Afrika több mint 9, Délkelet-Ázsia pedig több mint 8 százalékos mínuszban van. Az országok "rangsorát" a törökök vezetik, 9,1 százalékos veszteséggel, a második Ecuador 9, a harmadik a Dél-afrikai Köztársaság 8,1 százalékkal. Magyarország nem szerepel a listán.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!