A Sotheby's aukciósház árverésre bocsátotta a világháló első, eredeti forráskódját, NFT (nem helyettesíthető token) formájában. A digitális „műalkotás" 5,4 millió dollárért, azaz csaknem 1,6 milliárd forintért kelt el.


Az aukció június 23-án kezdődött 1000 dolláros induló összeggel. Sokáig úgy tűnt, 3,5 millió dollár lesz a az utolsó licit, de az árverés utolsó percében, nagy licitháborút követően, végül 5,4 millió dollárért kelt el a This Changed Everything (ez mindent megváltoztatott) nevű NFT.

Aggodalomra semmi ok

Sir Tim Berners-Lee 1989-ben alkotta meg a világháló első, kezdetleges formáját. Az eredeti célja az volt, hogy hiperhivatkozások segítségével összekösse a világ számos pontján dolgozó kutatókat egymással, így felgyorsítva és leegyszerűsítve a kommunikációt. Sir Tim Berners-Lee ekkoriban a svájci CERN-ben dolgozott. Végül Robert Cailliau-val továbbfejlesztette a találmányát. Közös munkájuk során megalkották a koncepció kliens- és szerver alapú megoldását, amely a ma ismert világháló alapját képezte.

1993. április 30-án a CERN bejelentette, hogy a technológiával kapcsolatos jogairól lemond, így mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszi a világhálót.

Mindenkit megnyugtatunk, a mostani vásárlás nem azt jelenti, hogy az újdonsült tulajdonos tejhatalmat kapott az internet felett.

A weben található forráskódok és protokollok ahogyan eddig is, úgy most is teljesen jogdíjmentesek. Nem adom el a webet…továbbra sem kell fizetni azért, hogy linkeket nyiss meg. Sőt, még a forráskódot sem adom el. Egy saját kezűleg készített képet adok el, amelyen az általam Python-ban megalkotott program látható.

-mondta az aukció kapcsán Sir Tim Berners-Lee.

Miért ennyi?

Felmerülhet a kérdés, mégis miért fizetne bárki 5,4 millió dollárt egy olyan dologért, amelyet mindenki bármikor, ingyenesen elérhet? Erre a kérdésre az aukciós ház szolágált válasszal. A Sotheby úgy jellemezte az NFT-t, mint a világ legelső webböngésző-kódjának egyetlen aláírt másolatát. Értékét a forráskód első, kézzel írt példányához hasonlította. Magyarul, ez a modern korunk egyik legfontosabb találmányának egyetlen ilyen példánya, igazi gyűjtői darab.

A This Changed Everything NFT egyébként négy részből tevődik össze, melyek az alábbiak:

  • a forráskód időbélyeg fájljai (azok a rögzített időpontok, amikor változás történt a kódban)
  • egy videó arról, ahogy épp készül a kód
  • egy levél, amelyet maga Sir Tim Berners-Lee írt
  • egy digitális plakát a kódról Sir Tim Berners-Lee aláírásával

A befolyt összeget a Sir Tim és a felesége által kiválasztott jótékony célokra fogják fordítani.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!