A boltokban kapható élelmiszerek jelentős rész külföldről érkezik. Még az olyan régi magyar márkák, mint a Boci csoki vagy a Balaton szelet sem nálunk készül. A magyar mezőgazdasági alapanyagok nagy hányada exportra kerül, majd feldolgozva, immáron késztermékként kerül vissza az országba. A helyzet azonban hamarosan változni fog.


Ahhoz, hogy magyar tányérokra itthon termelt alapanyagból hazai gyárban készült élelmiszer kerüljön, fejleszteni kell az élelmiszeripart. A fogyasztó ugyanis vagy azért vesz külföldi terméket, mert magyar nincs helyette, vagy azért, mert van ugyan, de árban, minőségben, csomagolásban nem mindig versenyképes. Ezen kell változtatni.

A magyar állam 35 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad azoknak, akik szeretnék korszerűsíteni élelmiszeripari vállakozásukat, azaz ha szeretnének korszerűbbre cserélni a régi technológiát, növelni a kapacitást, javítani a termékek minőségét. Ezt a nem kis feladatot a kisvállalkozásoknak egy év, a nagyoknak legfeljebb két esztendő alatt végre kell hajtaniuk. A támogatás a kicsiknél 50 és 500 millió forint, a nagyoknál 50 millió és 2 milliárd forint közötti összeg lehet. Az állam a költségek 35-50 százalékát állja, de előlegként akár 100 százalékot is lehet igényelni.

A pénzhez két úton juthatnak hozzá a vállalkozások. Vagy a portékájukat megvásárló kereskedelmi lánccal közösen pályáznak a beszállítófejlesztési programban, vagy az általános támogatási programban vesznek részt. Utóbbi azon cégek számára nyitott, amelyek előbb utóbb a külpiacra is szeretnének szállítani. Jelentkezni 2021. január 11. és február 28. között lehet.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!