Tudtad, hogy a Balaton szelet nem is itthon készül? Ezen változtatna egy pályázat

Tudtad, hogy a Balaton szelet nem is itthon készül? Ezen változtatna egy pályázat

A boltokban kapható élelmiszerek jelentős rész külföldről érkezik. Még az olyan régi magyar márkák, mint a Boci csoki vagy a Balaton szelet sem nálunk készül. A magyar mezőgazdasági alapanyagok nagy hányada exportra kerül, majd feldolgozva, immáron késztermékként kerül vissza az országba. A helyzet azonban hamarosan változni fog.


Ahhoz, hogy magyar tányérokra itthon termelt alapanyagból hazai gyárban készült élelmiszer kerüljön, fejleszteni kell az élelmiszeripart. A fogyasztó ugyanis vagy azért vesz külföldi terméket, mert magyar nincs helyette, vagy azért, mert van ugyan, de árban, minőségben, csomagolásban nem mindig versenyképes. Ezen kell változtatni.

A magyar állam 35 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad azoknak, akik szeretnék korszerűsíteni élelmiszeripari vállakozásukat, azaz ha szeretnének korszerűbbre cserélni a régi technológiát, növelni a kapacitást, javítani a termékek minőségét. Ezt a nem kis feladatot a kisvállalkozásoknak egy év, a nagyoknak legfeljebb két esztendő alatt végre kell hajtaniuk. A támogatás a kicsiknél 50 és 500 millió forint, a nagyoknál 50 millió és 2 milliárd forint közötti összeg lehet. Az állam a költségek 35-50 százalékát állja, de előlegként akár 100 százalékot is lehet igényelni.

A pénzhez két úton juthatnak hozzá a vállalkozások. Vagy a portékájukat megvásárló kereskedelmi lánccal közösen pályáznak a beszállítófejlesztési programban, vagy az általános támogatási programban vesznek részt. Utóbbi azon cégek számára nyitott, amelyek előbb utóbb a külpiacra is szeretnének szállítani. Jelentkezni 2021. január 11. és február 28. között lehet.


Ne hagyd ki!