Adókedvezményt gazdagoknak? Felesleges!

Adókedvezményt gazdagoknak? Felesleges!

Hiába marad több pénz náluk, nem forgatják vissza gazdaságba!

Brit tudósok, ám most kivételesen tényleg komoly brit tudósok, a London School of Economics és a King's College London két kutatója jutott a fenti következtetésre. Ötven évnyi tapasztalatuk alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a tehetős embereknek kínált adókedvezmények jellemzően csak maguknak a gazdagoknak jelentenek előnyt. A hétköznapi emberek és a gazdaság egésze számára egy ilyen lépés nem hasznos, mert nem létesülnek új munkahelyek és nem növekednek a beruházások sem.

A kutatás 18 országban vizsgálta, mi történt az elmúlt 50 évben a gazdaságban, ha adókedvezményt kaptak a tehetős állampolgárok? Kiderült, hogyha a társadalom leggazdagabb 1 százalékának engedjük, hogy kevesebb adót fizessen, akkor a vagyonuk nőtt ugyan, de egyéb tovagyűrűző és mérhető hatás nem volt érzékelhető.

A politikusok eddig arra hivatkozva bántak kesztyűs kézzel a tehetős vállalkozókkal, hogyha nagyon megadóztatják őket, akkor az árt a gazdaságnak. Most viszont a kutatásra alapozva sok országban, köztük Nagy-Britanniában is legondolkodtak azon, hogy a járvány miatti gazdasági nehézségek hatását a gazdagokra kivetett adókkal orvosolnák. Az ötlet Magyarországon is felmerült, de azon nyomban hamvába is holt. Ti mit mondanátok? Fizessenek gazdagok? J

Ne hagyd ki!