A visszaesés mértéke 4% az előző évhez képest (2024-ben 78,6 ezer tonna volt a hozam), és 24%-kal marad el a 2019 és 2024 közötti időszak 99,9 ezer tonnás átlagától – írja a Magyar Mezőgazdaság a Destatis (a német statisztikai hivatal) adatai alapján. A német spárga helyzete sem jobb: az idei termés 98,9 ezer tonnára tehető, ami 9%-kal kevesebb, mint tavaly, és 15%-kal marad el a 2019 és 2024 közti 116,3 ezres átlagtól – utoljára 2010-ben volt ilyen alacsony a termés.

A két tavaszi idénytermény Németországban hagyományosan egyszerre kerül piacra, ezért gyakran közös marketingkampány is zajlik körülöttük, ám az idei szezon az eper és a spárga esetében egyaránt rekordgyenge volt.

A jelentős visszaesés mögött több tényező áll. A szabadföldi szamócatermesztésre használt terület 2025-ben mindössze 8100 hektár volt, ami 4%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, ez pedig szintén 30 éves mélypont. Egyre többen hagynak fel az epertermesztéssel a magasabb költségek, az emelkedő fogyasztói árak és a csökkenő kereslet miatt; a helyi, magas minőségű eper iránti érdeklődés egyértelműen mérséklődött idénre. Területi bontásban a legtöbb eper Észak-Rajna-Vesztfáliában termett (18,6 ezer tonna), utána Alsó-Szászország (17,8 ezer tonna) és Baden-Württemberg (11,8 ezer tonna) következik.

A spárgatermesztés is hasonló problémákkal küzd: a termőterület 2024-hez képest 6%-kal, 18,6 ezer hektárra zsugorodott. A legnagyobb spárgamennyiséget Alsó-Szászországban szedték (19,7 ezer tonna), utána Brandenburg (18,7 ezer tonna), Észak-Rajna-Vesztfália (17,3 ezer tonna) és Bajorország (17,2 ezer tonna) következik.