Egy rafinált 17 éves brit fiatal egy kuponos átverésnek köszönhetően néhány nap alatt több ezer fontot csalt ki gyanútlan vásárlóktól, amit aztán kriptovalutákba fektetett. A nyomozók a napokban lekapcsolták, több száz millió forint értékű bitcoint foglaltak le nála.

Pénzmosás, csalás, bitcoin

A Lincoln Crown bíróságra benyújtott perirat szerint a tini 2020 áprilisában létrehozott egy weboldalt, ami a megszólalásig hasonlított a népszerű Love2Shop kuponokat értékesítő vállalat hivatalos oldalára. Ezután egy meg nem nevezett összeget fordított Google hirdetésékre, aminek köszönhetően a keresőóriás találati listáján a Love2Shop honlapja előtt jelent meg, ezzel azt a hamis látszatot keltve, hogy hiteles szolgáltatást nyújt az érdeklődőknek. A bíróság szerint a fiatalember cirka 6500 angol fonttal károsította meg a vásárlókat, akiknek a személyes adatait is megszerezte. A zsákmányt bitcoinba és egyéb kriptovalutákba fektette, amelyek értéke az elmúlt hónapokban megtöbbszöröződött. A hatóságok végül nyakon csípték a programozásban jártas tinit, akitől egyebek között 48 bitcoint foglaltak le több mint kétmillió font, azaz nagyjából 866 millió forint értékben.

Rossz célra fordított tudás

A bíróság tájékoztatása szerint a bűnös csupán egyetlen hétig üzemeltette a weblapot, ugyanis a Love2Shop hamar kiszúrta a turpisságot. A nyomozók több mint 12 000 hitelkártya és 197 PayPal fiók adatait is megtalálták a számítógépén. A tinit 6539 font értékben elkövetett csalással és pénzmosással vádolják. Fiatal korának köszönhetően elkerülte a börtönbüntetést, de a bíróság lefoglalta a csalás során megszerzett és abból gyarapított vagyonát, illetve 12 hónapnyi rehabilitációs programban való részvételre kötelezte. Catarina Sjolin Knight bíró elárulta, hogy összesen 2 141 720 fonttal gazdagodott a fiú a csalásnak köszönhetően, aki sajnos rossz célokra fordította a figyelemreméltó programozási tudását.