Fotó: Unsplash

Figyelem! Drágulnak a hitelek!

Akár 30-40 százalékkal is nőhet a személyi- és áruhitelek törlesztőrészlete, miután január 1-től megszűnik a 2020. márciusban ezekre bevezetett THM plafon!

A személyi és áruhitelek, valamint a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (THM) 2020. március 19. és 2020. december 31. között – az állami szabályozásnak köszönhetően – legfeljebb 5,75 százalékos lehetett. Boldogok lehettek a fogyasztók, hiszen olcsó hitelhez juthattak. Ennek azonban 2021. január 1-től vége!

A legtöbb személyi és áruhitelt ugyanis változó kamatozással és egy éves kamatperiódussal helyezték ki a pénzintézetek. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül változtathatnak a fizetendő kamatokon. És változtatni is fognak! Mert a hitelek törlesztési moratóriumát meghosszabbították ugyan, ám a személyi- és áruhitelekre vonatkozó THM-plafont eltörölték.

Hogy mennyire fog megváltozni a kamat, az bankonként eltérő lehet, egy azonban biztos: minél kisebb a felvett hitelösszeg, annál nagyobb lesz a drágulás! Egy egymillió forintos személyi kölcsönnél akár 40-50 százalékos törlesztőrészlet emelkedés is elképzelhető. Ha 2 millió forintos személyi kölcsönt vettünk fel, akkor „csak" 20 százalék körüli drágulással szembesülhetünk.

Szerencsére az ügyfeleknek nem kell beletörődniük a folyamatosan emelkedő törlesztő részletekbe, dráguló hiteleiket lecserélhetik minősített fogyasztóbarát személyi hitelre. Ez legfeljebb 7 éves futamidejű, rögzített kamatozású kölcsön, melynek kamatfelára 500 ezer forintig legfeljebb 15, afelett viszont csak 10 százalék lehet. A folyósítási díj maximuma 0,75 százalék, az előtörlesztési díj pedig az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka lehet. Üröm az örömben, hogy minősített fogyasztóbarát személyi hitel egyelőre csak az OTP Banknál érhető el.