A Google lehet a foci EB legértékesebb játékosa, pedig nem lép pályára
Fotó:123Rf

A Google lehet az angolok legértékesebb játékosa a foci EB-n

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető legjobb csapatot rakja össze az EB-re. A CNBC-nek adott interjújában elmondta, kulcsfontosságú szerepet játszik a Google a munkájában.

Az Angol Labdarúgó Szövetség a Google-el karöltve egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely folyamatosan figyeli és elemzi a játékosok teljesítményét. A potenciális válogatott focisták a Premier League-től kezdve a Bundesligán át egészen a La Liga-ig, számos bajnokságban szerepnek. Hétről-hétre rengeteg videofelvétel készül a játékosok meccseiről. Ezeket az értékes felvételek gyűjti össze a szoftver. Minden egyes kiszemelt játékos teljesítményét pontosan definiált paraméterek alapján elemzi, az eredményt pedig elküldi a vezetőedzőnek. Így Gareth Southgate-nek nem kell hosszú órákat meccsnézéssel töltenie, a könnyen kezelhető szoftver azonnali és pontos adatokat szolgáltat a taktika kialakításához.

A GDPR és a Nagy Testvér násza

A szoftver már többszáz órányi felvételt feldolgozott. Minden játékost külön szempontok alapján, pozícióhoz és elvárásokhoz mérten elemez. Figyeli egyebek között a sikeres passzokat, a kapura lövéseket, a szereléseket és a lefutott kilométereket is. Ez viszont még messze nem a teljes kép.

A szakemberek nyomon követik a játékosok alvási szokásait és a mentális egészségüket is. Igaz, utóbbit csak egy rendszeres kérdőívvel. Még a csapat konditermi gépeit is szenzorokkal szerelték fel, így pontosan követhető, melyik játékos milyen súlyokkal dolgozik, illetve mennyit fejlődik a vizsgált időszak alatt. Southgate hozzátette, az adatok gyűjtése csak a játékosok beleegyezésével történik, és egyik kiszemeltet sem kötelezik az adatkezelési szabályzat elfogadására.

Bezzeg régen…

A szövetségi kapitány kifejtette, az elődei sokkal nehezebb helyzetben voltak. Adatok hiányában nehezen tudták megállapítani, milyen taktika vezet eredményre, illetve mi az, ami egyáltalán nem működik. Maximum az előző szövetségi kapitányok szolgálhattak információkkal. Ehhez képest az új rendszer rengeteg előnnyel jár, ezt mások is tudják. Mások mellett a németek és a franciák is ehhez hasonló szoftvereket használnak. Craig Donald, az FA információs igazgatója elmondta a CNBC-nek, hogy nagyon jó kapcsolatban vannak a Google-el, de nem csak velük dolgoznak együtt. A szövetség a Microsoft, az Amazon és az IBM felhőszolgáltatásait is használja. Hozzátette, a Google felhőalapú megoldása nagyon támogató a különböző platformok integrálásával kapcsolatban, ami jelentősen elősegítette a futball-szoftver kifejlesztését.

A szövetség és a Google sem árulta el, mennyit fordítottak a szoftver megalkotására.