Ingatlanpiaci rekorodok 2022-ben
Fotó: Shutterstock

A hazai ingatlanpiac rekorderei 2022-ben

Szélsőségekből 2022-ben sem volt hiány a magyar ingatlanpiacon. A Duna House hálózat összegyűjtötte a legérdekesebb adatokat.

Magyarország egészét vizsgálva átlagosan 38,7 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2022-ben, ami 25%-os emelkedést mutat 2021-hoz képest. Csak Budapestet vizsgálva a lakások átlagára 55 millió forint volt, de egyre gyakrabban találkozni már 2 millió forintos négyzetméterárral az újépítésűek mellett a használt lakások esetében is.

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az országos értékesítési adatok alapján a panelek 543, a téglalakások 708, a házak pedig 337 ezer forintos átlag négyzetméteráron voltak megvásárolhatók idén. Az újépítésű ingatlanok átlagosan közel 740 ezer Ft/m2 összegért cseréltek tulajdonost. Eladói részről a tulajdonosok ötöde korábbi ingatlanbefektetését értékesítette, 18% nagyobb ingatlanba való költözés miatt vált meg lakásától, illetve közel 17%-ban örökségük értékesítésétől várták a hozamot, 13%-uk pedig inkább kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba való költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

A Duna House tranzakciós adatai alapján végső vételár szempontjából a rekorder egy vidéki birtok, Bécstől és Budapesttől egyaránt másfél órányi távolságra. Az ingatlan 600 m2-es lakótérrel rendelkezik, 14 szoba található benne, abból 7 hálószobához saját fürdő tartozik, több mint 860 millió forintot fizettek érte. A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1-3 millió forintos értékben. Összességében az ingatlanok közel 4%-áért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forint felett, míg 26%-ukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 8%-ánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 24% volt.

A legnagyobb alapterülettel egy 1356 négyzetméteres, óbudai irodaház szerepelt az adatbázisban, míg a legkisebb címet egy 10 négyzetméteres, terézvárosi minigarzon nyerte el. Értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 3,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok 3%-ára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasház, 1750-es években épült épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg, amit egy 260 éves, késő barokk stílusú, hatlakásos, vidéki társasház egyik lakása követett. Az árkülönbség itt is jelentős volt: a társasházi lakásért 28 millió forintot fizettek, míg a budai lakásért majdnem 120 milliót adtak.