Elveszi vagy segíti az írók munkáját az MI?
Fotó: Shutterstock

Magyarul írt mesét a MI, igaz, bele kellett nyúlni

8 óra alatt 12 rövidebb mesét írt kisfiának egy magyar anyuka a mesterséges intelligenciára (MI) épülő ChatGPT program segítségével. Jogos a kérdés, hogy kihívást vagy segítséget jelent a kortárs íróknak az MI fejlődése?

Saját mesekönyt néhány óra alatt

Bereczki Nóra saját meséket írt a két és fél éves fia altatásához. Ehhez a ChatGPT nevű nyelvi modellt vette segítségül, amivel 8 óra alatt 12 darab rövid történet született. Ahogyan arról beszámolt, a programmal generált mesék szövegei rövidek, könnyen érthetők és szórakoztatók voltak. Egy másik alkalmazással (Midjourney) illusztrációkat is készített a történetekhez. Mindezeket egy könyvbe szerkesztette, kinyomtatva, a végeredmény pedig tetszett a kisfiának is.

A történetek előállításának feltétele volt, hogy a lehető legegyszerűbb mondatokkal meg kellett adni hozzájuk a legfontosabb információkat, például az elképzelt alaptörténetet, a témát és a végkifejletet. Ezek hiányában a program nem feltétlen generált élvezhető eredményt.

A meseíró projektben az utómunka vitte el a legtöbb időt. Bereczki Nóra kiemelte, hogy egészen jól működött a robot magyar nyelven, azonban a szöveghez utólag hozzá kellett nyúlni a nyelvi hibák miatt. Úgy tűnt, hogy az MI-nek főleg ragozás és szintaxis terén kellene fejlődnie.

A vízcseppnél azt kértem, hogy írjon X szavas mesét a vízcsepp körforgásáról, amire adott egy történetet. Én ebben utólag azért még átírtam szavakat, kisebb szakaszokat, hogy a végeredmény jobban tetszen

- idézi Bereczki Nórát a hwsw.

A kortárs írók riválisa vagy segítsége?

Néhány hete tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI cég a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel.

A hwsw szerint szövegírásban, főleg a kreatív írói munkában egyelőre biztosan nem fogja átvenni a szakemberek helyét a generatív nyelvi modellen alapuló program, de kiegészítő eszközként felgyorsíthat néhány munkafolyamatokat.

Az egyetemeken is népszerű

A hasonló chatbotok és programok legnagyobb felhasználói az egyetemisták, akik egyre gyakrabban az MI-vel íratják meg a beadandó esszéiket. Az egyetemre járóknak gyakran kell nagy mennyiségű szöveget előállítaniuk, ami igencsak időigényes. Viszont a chatbot pillanatok alatt elkészül vele helyettük, és meglehetősen olcsón, nem ritkán ingyen dolgozik. Azonban a mesterséges intelligencia leginkább az angol nyelvben jeleskedik, így elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el a gyakorlat a felsőoktatásban.

A professzorok nem lelkesednek a hallgatók MI-s megoldásaiért, viszont kétségbe sem esnek miatta. Mint mondták, az algoritmusok hiába generálnak szemantikailag és szintaktikailag helyes szöveget, a tartalom általában nem koherens. Baj van a gondolatmenet logikájával, és gyakran közölnek nem odavágó adatokat. Egyszerűbb szövegeket, például sport és tőzsdei híreket könnyen elő tudnak állítani, azonban tudományos dolgozatok megírására és értékelhető irodalmi művek előállítására egyelőre képtelenek.